Вторник, 30 Апр 2024
           
Бизнес

Хесус Кабайеро: Летище София инвестира 2,5 млн. лв. за изискванията на Шенгенското пространство

   
Хесус Кабайеро: Летище София инвестира 2,5 млн. лв. за изискванията на Шенгенското пространство

За подготовката на летището в София за изискванията на Шенгенското пространство са инвестирани 2,5 млн. лв. Присъединяването ще има положителен ефект върху икономиката на страната, пътникопотока, както и върху имиджа на България. Това каза Хесус Кабайеро, главен изпълнителен директор на летище София, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

С церемония по символично отваряне на границата на България по въздух вчера на Летище София беше отбелязано присъединяването на страната ни към Шенгенското пространство. От 31 март 2024 г. отпаднаха проверките по въздушните и морските граници, а до края на годината се очаква решение и за сухопътните граници.

"Ако проследите ситуацията в други страни, които се присъединиха към Шенген, БВП на тези страни бързо нараства. Самото приемане има положителен ефект върху икономиката. А всеки път, когато БВП нараства, въздушният трафик към тази страна расте", посочи Хесус Кабайеро. По думите му и ползите за туристически сектор ще са големи както за градския, така и за черноморския и планинския туризъм.  

Той изтъкна и други ефекти, които са важни за летищата, особено в столиците. „Хората, които идват от страни извън ЕС и са с визи за Шенгенското пространство, ще могат да пристигат директно в България. Преди бяха задължени да летят първо до страна в Шенгенското пространство и след това да летят до България“, добави гостът. 

"Това е един от важните ефекти. Софийското летище е много добре разположено географски. От София можете да достигнете много дестинации, които са едва на четири или пет часа с тяснофюзелажен самолет. Това е голямо предимство, защото от Централна или Западна Европа до тези дестинации трябва да се лети с широкофюзелжни самолети и разходите са много по-големи", посочи събеседникът.

Отпадането на паспортните проверки ще улесни много процеси. “Пасажерите ще спестяват между 20 и 30 минути както при заминаване, така и при пристигане. Сега дестинацията България е пълноценна част от пространството за свободно движение. Това ще улесни пътуванията, ще подобри имиджа на България, ще има и икономически ефект. Това е много важна стъпка за ЕС като цяло", заяви Кабайеро.

Отне три месеца от вземането на решението за частичното приемане на България в Шенгенското пространство в края на декември миналата година, за да подготвим летището. Трябваше да отделим пътническите потоци в съответствие с изискванията на Шенген. Не можем да смесваме хората, които пътуват за страни във и извън Шенгенското пространство, сподели гостът. 

"И на двата терминала отделихме потоците от пътници, инсталирахме системи, които следят потока на пътниците, подготвихме нови процедури, за да отговорим на изискванията. Обучихме всички служители на летището, защото това е голяма промяна в начина, по който се оперира, за да бъдем подготвени за вчерашното приемане на България", разказа главният изпълнителен директор на летището в столицата.

Промяната касае не само Летище София. Останалите летища в Шенгенското пространство в Европа трябваше също да направят промени, каза още Кабайеро.

Пасажерите лесно ще свикнат с промените и ще преминават като през всички Шенгенски летища, допълни той.