Сряда, 01 Май 2024
           
Бизнес

Мета закрива инструмент за борба с дезинформацията в година на съдбоносни избори

   
Мета закрива инструмент за борба с дезинформацията в година на съдбоносни избори

Цифровият инструмент CrowdTangle, смятан за жизненоважен за проследяване на дезинформация, ще бъде изведен от експлоатация от собственика на Фейсбук - Мета, в годината на важни избори в цял свят - ход, за който изследователите се опасяват, че ще наруши усилията за откриване на очаквания поток от политическа дезинформация, предаде АФП.

Технологичният гигант съобщи, че CrowdTangle няма да бъде достъпен след 14 август, по-малко от 3 месеца преди изборите в САЩ. Компанията от Пало Алто планира да го замени с нов инструмент, който според изследователите не разполага със същата функционалност и до който новинарските организации в голяма степен няма да имат достъп.

CrowdTangle предлага на изследователи и журналисти изключително важна прозрачност в реално време за разпространението на конспиративни теории и реч на омразата във влиятелни платформи, притежавани от Мета, включително Фейсбук и Инстаграм.

Премахването на инструмента за мониторинг, което според експерти е в унисон с тенденцията в технологичната индустрия за намаляване на прозрачността и мерките за сигурност, е сериозен удар, тъй като през тази година в десетки държави се провеждат избори - период, през който обикновено често се разпространяват фалшиви новини.

В година, в която се провеждат избори в десетки държави, в които живее почти половината от световното население, "отрязването на достъпа до CrowdTangle ще ограничи сериозно независимия надзор на вредите", заяви Мелани Смит, директор на изследователския отдел в Института за стратегически диалог.

"Това представлява сериозна крачка назад за прозрачността на платформите на социалните медии", каза тя.

Mета възнамерява да замени CrowdTangle с нова библиотека за съдържание - технология, която все още се разработва.

Това е инструмент, който според някои представители на технологичния бранш, включително бившия изпълнителен директор на CrowdTangle Брандън Силвърман, в момента не е ефективен заместител, особено при избори, при които е вероятно да се разпространят фалшификати, поддържани от изкуствен интелект.

"Това е цяла нова система", която Мета тепърва ще изгражда, за да защити честността на изборите, заяви Силвърман, призовавайки за "откритост и прозрачност".

Изследователите споделят, че през последните изборни цикли CrowdTangle ги е предупредил за вредни дейности, включително чуждестранна намеса, онлайн тормоз и подстрекаване към насилие.

Mета - която купи CrowdTangle през 2016 г. - заяви, че по време на изборите в Луизиана през 2019 г. инструментът е помогнал на щатските служители да идентифицират дезинформация, като например неточни часове за гласуване, които са били публикувани онлайн.

По време на президентския вот през 2020 г. компанията е предложила инструмента на американските изборни служители във всички щати, за да им помогне "бързо да идентифицират дезинформация, намеса и потискане на гласоподаватели".

Инструментът също така предостави на разположение на обществеността информационни табла, за да се проследи какво публикуват основните кандидати на своите официални страници и страници на кампанията.

Оплаквайки се от риска тези функции да бъдат изгубени завинаги, глобалната организация с нестопанска цел Mozilla Foundation поиска в отворено писмо до Mета CrowdTangle да бъде запазен поне до януари 2025 г.

"Изоставянето на CrowdTangle, докато библиотеката за съдържание не разполага с толкова много от основните функции на CrowdTangle, подкопава основния принцип на прозрачност", се казва в писмото, подписано от десетки технологични наблюдатели и изследователи.

Новият инструмент не разполага с функциите на CrowdTangle, включително стабилна гъвкавост на търсенето, и извеждането му от експлоатация би било "пряка заплаха" за честността на изборите, се казва още в писмото.

Говорителят на Mета Анди Стоун заяви, че твърденията в писмото са "просто неверни", като настоя, че библиотеката за съдържание ще съдържа "по-изчерпателни данни от CrowdTangle" и ще бъде предоставена на учени и експерти с нестопанска цел по интегритета на изборите. /БГНЕС