Събота, 27 Апр 2024
           
Бизнес

"Тотал" се оттегли от търсенето на газ в българското Черно море

   
\

Френската компания "Тотал" се оттегля от проучването за нефт и газ в потенциалното находище "Хан Аспарух" в северните български води на Черно море, съобщиха румънски издания, позовавайки се на годишния отчет на другия партньор в проекта - румънската компания "О Ем Ви Петром", дъщерно дружество на австрийската "О Ем Ви", която първоначално участваше в проекта.

"Продължаваме да укрепваме позициите си в Черно море. Ние поехме ролята на оператор и ще продължим проучвателната дейност в периметъра "Хан Аспарух" в България", се казва в доклада на "ОМВ Петром".

Румънската компания притежава 43 на сто от дружеството, което има разрешително за изследователската дейност в България - "Тотал Е&П България". Останалите 57 на сто са на "ТоталЕнерджи". След няколко поредни удължавания на разрешителното за търсене и проучване, издадено през 2012 г., последното предвижда до ноември 2024 г. да приключат дейностите в терена с площ от 14 220 квадратни километра, който е в непосредствена близост до румънския периметър на находището "Нептун Дийп", където ОМВ планира да добие първия газ през 2027 г.

"Тотал Е&П България" искаше да извърши още един проучвателен сондаж, който да потвърди предварителните очаквания за добив на природен газ от "Хан Аспарух". За него се разчиташе да се привлече трети партньор, като дори парламентът в София миналия юли задължи министърът на енергетиката държавният "Български енергиен холдинг" да придобие до 20 процента от дружеството. Така и не стана ясно докъде са стигнали преговорите за включване на държавата като акционер, както и не е ясно дали ще продължат преговорите за влизането ѝ в капитала.

В отчета си за 2023 г. обаче "О Ем Ви Петром" посочва, че вече е поела статута на оператор на блока от френската компания, което означава, че румънската компания ще взема решенията и ще подписва договорите за работа. Става ясно още, че намеренията на ОМВ са да придобие дела на "Тотал". Според информирани ще продължи търсенето на нов партньор, а българската държава запазва интереса си да е такъв.

При обсъждането за включването на БЕХ в търсенето на нефт и газ в находището от "Тотал Е&П България" обявиха, че данните от досегашните три сондажа сочат, че възможноти залежи на газ са между 210 и 510 млрд. куб. м.

Според данните на "Тотал" има две перспективни находища, които са кръстени "Винех" и "Крум". За първата площ прогнозите са между 2030 и 2040 г. да се вадят по 5 млрд. куб. м годишно, а за втората – по 8 млрд. куб. м между 2031 и 2044 г. След това добивът ще падне съответно на 3 и 4 млрд. куб. м до 2050 г.

Всичко това обаче тепърва подлежи на доказване, като компанията за проучванията планираше още един сондаж – четвърти поред в блока, който ще е в площта "Винех" през втората половина на 2024 г., и опция за пети при необходимост. Според разчетите на компанията инвестицията в един сондаж е между 80 и 100 млн. долара, а при доказване на търговско откритие необходимите инвестиции за разработка на находището са между 4 и 8 млрд. евро.

При получаването на разрешителното за търсене през 2012 г. в дружество акционери бяха "Тотал" с 40 процента, а австрийската OMV и испанската "Репсол" – с по 30 на сто. "Репсол" обаче се оттегли от проекта и нейният дял бе разделен между останалите двама акционери и в момента французите държат 57.14 процента, а австрийците през румънското си дружество – 42.86%.