Неделя, 28 Апр 2024
           
Бизнес

Устойчив дом близо до природата

   
Устойчив дом близо до природата

Новият жилищен комплекс „ЗАФИР & ЕМЕРАЛДА“ арх. Пламен Мирянов, управител на „АРТЕКС-Проект“ и член на УС на „АРТЕКС Инженеринг“, доказва, че в града може да се живее в баланс с природата и с нисък разход на енергия

Малко преди началото на работния ден. Допивате последната глътка кафе, подпрели ръка на близкото дърво. Усещате рохката пръст под краката, а погледът ви се рее в хоризонта – безкраен простор и билото на близката планина. Подобна картина може да звучи сюрреалистично за много хора в София. Българската архитектурно-строителна инвестиционна компания „АРТЕКС Инженеринг“ обаче е напът да предложи точно това непознато досега на България направление в строителството. Най-новият є проект – жилищен комплекс „ЗАФИР & ЕМЕРАЛДА“, е претендент за първата терасовидна озеленена високоплощна жилищна сграда. Има платинов сертификат по LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) – водеща международно призната система за верифициране на устойчиви и здравословни характеристики при сградите. Иновациите се простират от придружаващия 3 декара затворен парк със собствена високотехнологична ротационна фотоволтаична система, през екологични материали, вложени в строителството на сградата, чак до терасовидния завършек на сградата с 1.5 декара градини.

Сградата има 12 етажа в най-високата си част и е разположена в кв. „Изгрев“, в близост до два големи градски басейнови комплекса и специализиран СПА комплекс с фитнес. Освен това допълва впечатляващия ансамбъл от едноименните сгради „ДИАМАНТ“ и „ДИАМАНТ 2“. Архитектът на сградата арх. Пламен Мирянов, управител на АРТЕКС-ПРОЕКТ и член на УС на АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ, разгръща визиите и разказва пред екипа на Forbes България с детайли какъв ще бъде животът на бъдещите собственици на апартаменти. „ЗАФИР & ЕМЕРАЛДА“ е разположена на първа линия пред омаята, тишината и буйната растителност на Ловен парк, кв. Изгрев. Има обширни панорамни гледки към гората и планина Витоша. Бихме искали зеленината да прелее от парка по фасадата и покривите на сградата, като че ли сме оставили зданието десетина години да бъде завзето от парка“, казва Мирянов. Градините наистина се откроя­ват в плановете пред него, освен това превръщат „ЗАФИР & ЕМЕРАЛДА“ в първата озеленена терасовидна сграда на Балканите.

Всеки един от апартаментите на покрива има достъп до собствен двор, с уникален ландшафтен проект към него. Така всеки един от имотите с тераса ще има собствено име в зависимост от вида на характерно дърво, засадено в градината пред гледката от дневната. Клиентът ще може да избере апартамент „Тилиа“, което значи липа, или „Роза“, „Магнолия“ и т.н. Сградата е прецизно ориентирана както в своя терен, така и спрямо посоките на света. По този начин нито един апартамент да не е лишен от слънчева светлина. Оттук идва и името на сградата, което е вдъхновено от зеленината, която се откроява на фона на синевата. Над главите на собствениците ще бъде небето, а сред тях и под тях – зеленината. Тази сцена е представена чрез единението между двата камъка – сапфир и сма­рагд.

Арх. Пламен Мирянов (вляво) и арх. Лъчезар Данаилов работят заедно по архитектурната част на проекта „ЗАФИР & ЕМЕРАЛДА“

За удобството на собствениците на жилища в „ЗАФИР & ЕМЕРАЛДА“ са вградени иновативни технологии за слънцезащита с цел енергоефективност, като външни щори и елегантни перголи. „Идеята е сградата да е като частично „завзета“ от зеленината на Ловния парк“, казва Мирянов. Материалите, вложени в строителството, са не по-малко „зелени“. Те са избирани с цел намаляване на въг­леродния отпечатък. За да избере най-високите стандарти в екологичното строителство, арх. Пламен Мирянов се свързва с Holcim Bulgaria, част от групата на швейцарската компания Holcim – лидер в устойчивите материали и решения. Така разбира, че компанията пуска на пазара нов екобетон, с бранд „Ecopact“, който води до намаляване до 50% на въглеродните емисии. В бетона е използван екоцимент, чрез който може да се осигурят, чрез различни рецептури, високоякостни класове бетон до C45, каквито са нужни в случая за изпълнение на конструкцията на „ЗАФИР & ЕМЕРАЛДА“. „Това е една заявка за устойчивост и отговорност към град и природа“, обяснява Мирянов.

„Очакваме, че хората, които ще живеят в сградата, ще споделят същите ценности. Затова за тях най-вероятно също ще бъде впечатляващо да разберат, че новият жилищен комплекс на АРТЕКС се отличава по още един критерий. Това е първата жилищна сграда на Балканите със собствена високотехнологична ротационна фотоволтаична система с артистичен дизайн „Smart flower“. Тя е разположена в парковата среда от източната страна на комплекса. Фотоволтаичната система е единствената скулптурна фотоволтаична система с формата на цвете. Подобно на слънчоглед тя следи слънцето през деня и генерира електричеството, необходимо за осветление на общите площи на сградата и частния екопарк.

„Хората, които инвестират в такъв имот, инвестират в един устойчив обществен модел, в по-устойчива архитектура, която несъмнено е израз на високо съзнание и будна съвест“, казва Мирянов. Според него, ако инвестицията в автомобил с хибриден или електрически двигател е израз на желание за опазване на околната среда, то закупуването на едно жилище с доказани зелени характеристики в сграда с устойчиви строителни суровини има многократно по-силно въздействие и ефект за каузата за намаляване на въглеродните емисии. „От другата страна, екологичните строителни материали гарантират много по-добро качество и устойчивост през целия жизнен цикъл на сградата.“

Арх. Мирянов вярва, че точно един такъв дом в баланс с природата ще даде спокойствие и мир на съзнанието на много хора. „Ние, архитектите и строителите, трябва да създаваме всяка една наша творба със съзнанието, че тя ни надживява многократно във времето. Архитектурата трябва да бъде изваяна според вятъра на новото време, но и да носи следите на солта от дълбините на световното цивилизационно познание. Тя създава мостове и е мост към човешките надежди за щастливо и здравословно обитаване. Затова нека оставяме след себе си градежи, които са сигурни, устойчиви, щадящи околната среда и достойно ни надживяват, градежи на съзнание, мъдрост и любов към ближен, град и природа.“ Верен на тези свои думи, Мирянов гледа към реализацията на новия жилищен комплекс „ЗАФИР & ЕМЕРАЛДА“ и по-щастливия живот, който очаква бъдещите собственици.​

Стабилност, почтеност, иновативност 

Отговорността на компанията е да даде на клиента дом, който е построен в здравословна среда и се обитава с лекота и радост; който ще бъде функционално и естетически адекватен и в далечно бъдеще; в който сметките са ниски, а пазарната му стойност расте с времето. Отговорността на „Артекс Инженеринг“ пред обществото е да „връща“ терените на своята дейност с подобрена инфраструктура, с екологични и енергийно ефективни сгради, с архитектура, заразяваща средата с красота и чувство за гражданска съпричастност. Мисията на компанията е да съвместява тези две отговорности – към клиента и към града.