Вероятно всеки от нас знае къде и как да изхвърля разделно битовите си отпадъци. Синият контейнер е за хартия и картон (кутиите и кашоните трябва да са предварително сгънати), жълтият е за пластмаса, а стъклото изхвърляме в зеления контейнер (след като махнем капачките и тапите на бутилките и бурканите). Но във всяко домакинство има и друг тип отпадък, който рядко се дефинира като боклук - старите и непотребни електронни устройства и кабели. Правилното им третиране е от съществено значение не само за околната среда, но и за нашето здраве. Попадайки в почвата, въздуха и водата, електрониката се разгражда с години и отделя вредни и токсични вещества. От друга страна, тя съдържа ценни изчерпаеми ресурси като злато, мед и алуминий, които ако бъдат рециклирани, могат да получат "втори живот" и да се преизползват за производството на друга техника. Ето защо си струва да се замислим върху отпечатъка, който оставяме.

За да вдъхнови повече хора с действия по въпроса, Yettel представи първата по рода си интерактивна образователна инсталация за намаляване на електронните отпадъци и насърчаване на рециклирането им. "РЕЦИКЛАТОРЪТ на Yettel" посреща минувачите на площад "Света Неделя" в София до края на март, където всеки посетител може да се запознае с пътя на електронните устройства - от производството до края на жизнения им цикъл. Както и да подпомогне каузата на телекома, като предаде за рециклиране своите стари и неработещи дребни устройства или кабели. Цветната инсталация наподобява голямо шкафче — подобно на шкафчето със стари устройства, което всеки пази в дома си. Вдъхновени от нея, ние пък решихме да разбием няколко често срещани митове за рециклирането им.

Снимка 658317

Източник: Yettel

Но първо да изясним какво точно представлява електронният отпадък

Макар да няма точна дефиниция, терминът "електронни отпадъци" се използва най-често за електронните устройства и електроуреди, които вече не се използват или не функционират. Това включва техника от дома и офиса, като телевизори, компютри, мобилни телефони, бяла техника (хладилници, перални машини, сушилни), стерео системи, играчки, тостери, чайници. Или казано по-просто - всички устройства, които включваме в контакта, имат батерия или кабел, екран или лампичка.

След като уточнихме какво представлява електронният отпадък, нека обърнем внимание на най-често срещаните заблуди относно правилното му третиране.

Мит №1: Малките устройства нямат значение

Повечето хора смятат, че няма смисъл да рециклират дребните си електронни устройства, защото те не съдържат кой знае колко материали в себе си. Това не е така - всяко едно устройство е направено от ценни изчерпаеми ресурси като злато, сребро, мед и алуминий, и макар тези ресурси да са в много малки количества, това не ги прави по-малко ценни. Годишно по света се изхвърлят поне 150 милиона стари устройства и съвкупно те съдържат тонове ценни ресурси, които вместо да бъдат преизползвани, попадат в общите сметища, където се трупат с години.

Мит №2: Електронният отпадък е като всеки друг вид отпадък

Както вече споменахме, електронните устройства съдържат ценни изчерпаеми ресурси, които не бива да се пропиляват на боклука. Но освен това в тях има и много токсични вещества като олово, кобалт и литий. Ако не бъдат съхранявани правилно, след време старите устройства ще започнат да отделят тези токсини в почвата, въздуха и водата, и по този начин вредят не само на околната среда, но и на нас.

Мит №3: Рециклирането изразходва прекалено много енергия

Друг често срещан мит е, че преработката на стари устройства изразходва повече енергия, отколкото производството на чисто нови материали. Въпреки че рециклирането е сложен и дълъг процес, той замества няколко стъпки от цикъла на производство на едно устройство. Добивът на чисто нови изчерпаеми суровини и транспортирането им от различни точки по света би отнело в пъти повече енергия, отколкото преработката на вече съществуващи материали.

Мит №4: Само развитите държави имат системи за рециклиране на електронен отпадък

Въпреки че не всяка държава разполага със специализирани фабрики за рециклиране, почти навсякъде вече има много добре развити и организирани програми за събиране и извозване на стари материали към специализираните фабрики. В България съществуват компании, които се занимават с последващото третиране на електронните отпадъци в или извън страната. То включва сортиране, преглед на състоянието и компонентите, разглобяване и отделяне на различните материали и накрая - обработка и преизползване на ресурсите.

Рециклирането на стари устройства е особено важна инициатива за опазването на околната среда, към която всеки от нас може да допринесе. Нужна е съвсем малка промяна в отношението ни, за да бъдем по-отговорни потребители. Още по темата защо е важно да рециклираме електронните си устройства можете да научите в "РЕЦИКЛАТОРЪТ на Yettel" на пл. "Света Неделя" в София до края на март. Носете и ненужните си устройства и споделете своя снимка от инсталацията, за да участвате в томбола за Nothing phone (2). Устойчивият смартфон е създаден предимно от рециклирани материали, а в заводите за сглобяването му се използва 100% енергия от възобновяеми източници.

Снимка 658318

Източник: Yettel