Събота, 27 Апр 2024
           
Бизнес

За 20 минути НС одобри договор със САЩ за нова АЕЦ

   
За 20 минути НС одобри договор със САЩ за нова АЕЦ

За невероятно кратко време и без никакъв дебат Народното събрание одобри окончателно тази сутрин споразумение за сътрудничество, сключено между българското и американското правителство, по проекта за изграждане на нова ядрена мощност на площадката АЕЦ "Козлодуй".

Това стана със 161 гласа на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и ИТН. Поддръжниците на споразумението не се обадиха нито веднъж, за да обяснят и аргументират подкрепата си за него. Липсваше и енергийният министър в оставка Румен Радев. Опозицията в лицето на "Възраждане" и БСП направи вял опит за съпротива, но бързо се отказа. Така цялата процедура, по която парламентът одобри договора, който засяга проект за десетки милиарди долари, продължи около двадесетина минути.

Миналата година управляващите решиха, че новите 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" ще бъдат снабдени с реактори от типа АР1000 на американската "Уестингхаус". Направиха го без конкурс, като просто номинираха щатската компания. Каква ще бъде цената на проекта, остава тайна - в публичното пространство се носят суми от 15 до 50 милиарда евро. През февруари т.г. парламентът одобри решение, с което определи южнокорейската компания "Хюндай" за строител на реакторите. Така отново политиците директно определиха изпълнителя, без оглед на правилата за конкуренция. Като основание беше използван доклад на българската проектна компания "АЕЦ Козлодуй - Нови мощности", в който се твърдеше, че само "Хюндай" отговаря напълно на критериите за инженерно-технически и строителен опит, икономически и финансов капацитет.

Историята на споразумението, което беше одобрено днес, започва от началото на 2023 г. На 12 януари м.г. парламентът възложи на правителството да проведе преговори с Вашингтон за сключване на междуправителствено споразумение за изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ "Козлодуй" с технология АР1000. Настоящият парламент прие решение на 18 декември 2023 г., с което задължи енергийния министър да направи всичко необходимо в срок до 31 март т.г., за да се вземе решение по Закона за безопасно използване на ядрената енергия за изграждане на 7-и блок на площадка № 2 на АЕЦ "Козлодуй" с технология АР1000. Крайният резултат беше сключването на споразумението със САЩ, с което се предвижда да се засили сътрудничеството между двете страни по проекта.

Както "Сега" писа, договорът съдържа смущаващи текстове. В него се говори за изключения от общите правила за обществените поръчки; "препоръчва" се България да работи с предимство с щатски компании по ядрените си програми; ангажира се определена банка - американската Ексимбанк; съдържа се намек, че страната ни може да се развива като "хранилище" за отработило ядрено гориво.

От "Възраждане" днес напомниха, че изборът на ядрена технология и строител на реакторите е направен без да се отчитат правилата за конкурентност и прозрачност, както и че се заобикаля Законът за обществените поръчки. Депутатът от партията Коста Стоянов посочи, че ГЕРБ и ДПС се опитват да прокарат промени в Закона за безопасно използване на ядрената енергия, които целят да се издаде разрешение за строеж на новите мощности още на етапа на идеен проект. Това, по думите му, означава, че това е сериозна предпоставка за увеличаване на стойността на строежа, тъй като проектните документи ще се изработват в хода на строителството.