Неделя, 28 Апр 2024
           
Бизнес

ЕК инвестира 10 млн. евро в Dronamics

   
ЕК инвестира 10 млн. евро в Dronamics

Eвропейският съвет за иновации ще вложи 9,9 милиона евро в дялово участие в българската компания Dronamicsq, първата в света линия за товарни превози с дронове с лиценз за Европа. Инвестиционното споразумение е подписано в Брюксел по време на Седмицата на изследванията и иновациите от съоснователя и главен изпълнителен директор Свилен Рангелов и еврокомисаря по иновациите Илиана Иванова.

Dronamics използва нов тип дистанционно управляеми безпилотни апарати, които са икономични и пригодени за въздушен превоз на товари до 350 кг и обем от 3,5 куб. метра на 2 500 км за по-малко от 5 евро на килограм.

Европейският иновационен съвет (ЕСИ) вече веднъж призна въздействието, което иновацията на Dronamics има върху икономиката на ЕС с грант от 2,5 милиона евро през 2022.

Ролята на ЕСИ е да подпомага обещаващи иновационни предприятия като финансира превръщането на доказан замисъл в бизнес, утвърждаването му на пазара и разрастването му до корпорация.

"Пожелавам на Dronamics и на основателите ѝ Свилен и Константин Рангелови предприятието им все така успешно да расте и да стане пример и вдъхновение за много други български иноватори", подчерта Иванова.

Гърция е първият пазар, където българската компания ще започне търговски операции.