Понеделник, 29 Апр 2024
           
Бизнес

Асен Василев препоръча на бизнеса да се подготви за еврото

   
Асен Василев препоръча на бизнеса да се подготви за еврото
  BGNES

Кога точно през 2025 година ще се присъединим към еврозоната зависи от инфлацията в България.

Това заяви финансовият министър Асен Василев преди конференция, посветена на пътя към еврозоната. В нея участва председателят на Еврогрупата Паскал Донахю, който гостува у нас по покана на Василев.

Засега потребителските цени остават над референтните стойности, но инфлацията постепенно спада:

"По принцип се гледа 12 месеца назад, така че въпросът е кой месец средното ниво ще падне под референтната стойност. За момента нашите прогнози са, че това ще се случи между юни и септември. В момента, в който покрием критерия за инфлацията, трябва да изискаме допълнителен конвергентен доклад, който да ни позволи да влезем 2025 година в еврозоната", коментира Василев.

Той препоръча на компаниите да започнат подготовка за преминаване към еврото догодина, предаде БНР.

На конференция, посветена на предимствата и предизвикателствата при приемането на единната европейска валута, стана ясно, че тази година се очаква България да покрие и инфлационния критерий - последния от критериите от Маастрихт, на който все още страната ни не отговаря:

Гуверньорът на БНБ Димитър Радев потвърди, че подготовката на банковата система за въвеждането на еврото е в много напреднал етап. Централният банкер призова да се продължи с добрата фискална дисциплина.