Събота, 27 Апр 2024
           
Бизнес

Ryanair се отказа от полетите до Тел Авив. Причината: летище Бен Гурион хитро печели от войната

   
Ryanair се отказа от полетите до Тел Авив. Причината: летище Бен Гурион хитро печели от войната
  BGNES

Месец след като възобнови операциите си до Израел Ryanair обяви, че временно ще спре отново полетите си от и до Тел Авив, пише Times of Israel.

Най-голямата авиокомпания в Европа по брой пътници заяви, че е спряла операциите си до Израел от 27 февруари, тъй като е била принудена от международното летище Бен Гурион да оперира на по-скъпия Терминал 3, което е довело до значително по-високи разходи и би довело до много по-високи самолетни билети за пътници на Ryanair, пътуващи до и от Тел Авив.

Войната избухна с изненадващо нападение на Хамас на 7 октомври в Южен Израел, а това принуди почти всички големи международни авиокомпании, включително Ryanair, да спрат полетите до Тел Авив. Израелските летищни власти затвориха Терминал 1, който се използва главно от чартърни и бюджетни авиокомпании като както и за вътрешния въздушен трафик.

Оттогава входящият и изходящият полетен трафик от международното летище Бен Гурион се обслужва единствено през Терминал 3, който начислява по-високи такси за сметка на пътниците, които плащат по-високи цени на билетите.

Изпълнителният директор на Ryanair Еди Уилсън каза, че компанията не може да очаква нейните "пътници да плащат по-високи самолетни билети, докато международното летище Бен Гурион държи нискотарифния Терминал 1 затворен и принуждава полетите да влизат в скъпия Терминал 3, начислявайки такси, които никога не са били договорени от Ryanair."

Ryanair възобнови за кратко ежедневните полети до и от Израел на 1 февруари с намален оперативен график, следвайки други международни превозвачи, включително Lufthansa, Swiss, Air France и Austrian. Базираният в Дъблин превозвач заяви, че е решил да отмени услугата си до Израел, след като искането му да бъде таксуван с пътнически тарифи на Терминал 1, докато по-евтиният терминал не отвори отново, беше отказано от международното летище Бен Гурион.

Израелската летищна администрация заявиха, че уважават решението на Ryanair и ще приветства авиокомпанията обратно, след като реши да поднови дейността си.

В момента около 1500 седмични полета се обслужват на Терминал 3 на летище Бен Гурион, тъй като търсенето на въздушни пътувания нараства.

Засега затварянето на Терминал 1 на летище Бен Гурион не възпрепятства плановете на други нискотарифни превозвачи да възобновят полетите до и от Израел. Унгарската нискотарифна авиокомпания Wizz Air поднови полетите по избрани маршрути до и от Тел Авив този месец, а Easyjet планира да възобнови услугите до и от Израел на 25 март.

Уилсън каза, че когато по-евтиният Терминал 1 бъде отворен отново, това "ще позволи на Ryanair да възобнови продажбата на нискотарифни полети до и от Тел Авив".