Събота, 27 Апр 2024
           
Бизнес

Бюджетът за софийския градски транспорт за 2024 г. надхвърля над 500 млн. лв.

   
Бюджетът за софийския градски транспорт за 2024 г. надхвърля над 500 млн. лв.

София ще има рекорден бюджет - 527 млн. лв. ще са инвестициите, направени в транспорта за 2024 г. Това стана ясно по време на представянето на икономическата рамка за транспорта за 2024 година.

Заместник-кметът по направление "Финанси и здравеопазване" Иван Василев обясни на брифинг пред журналисти, че целта е повече и по-добър градски транспорт за всички софиянци. Осигурени са 37 млн. лв. за 15% увеличение на заплатите

Той увери, че ще има пари за увеличение на заплатите на служителите в транспорта. Опазени са и общинските дружества от нови дългове. "Започваме да оздравяваме транспортните дружества в София", увери Василев. Държавата ще поеме заплащането на охраната на метрото.

Заместник-кметът по направление "Транспорт и градска мобилност" Илиян Павлов обясни, че средствата от 500 млн. лв. ще се вземат от три места: собствени приходи, продажба на документи, компенсации и субсидии от Столична община и държавният бюджет. Столична община прави сериозна крачка за подпомагане на градския транспорт, каза Павлов, като добави, че ще се реализират и повече средства от продажба на карти и билети.

"Гражданите да са спокойни, пари за градски транспорт ще има. Заплатите на работниците в ресора също са подсигурени и ще се грижим за градския транспорт на София", категоричен бе Илиян Павлов.

Общинският съветник от ПП-ДБ-Спаси София Андрей Зографски увери, че няма да се генерират допълнителни дългове, които да се влачат години наред. Той очаква от транспортните дружества по-високо качество от транспортната услуга. Няма да се увеличават цените на картите и билетите за софиянци, а ще се опитат да убедят хората, че градският транспорт е удобен, подчерта Зографски.

Подобренията ще са насочени в подобряване синхронизирането на разписанията, нови и по-редовни линии, повече BUS ленти и независими трамвайни трасета.

Подобрения ще има и в условията на труд на работещите в градския транспорт - израждане на нови общежития, нови тоалетни и подобряване социалната програма.

Зографски се надява, че всички общински съветници ще подкрепят транспортната рамка за града.

news.bg