Събота, 27 Апр 2024
           
Бизнес

IKEA намалява цените заради спада на инфлацията, промяната засяга и България

   
IKEA намалява цените заради спада на инфлацията, промяната засяга и България
  iStock

Шведската компания за домашно обзавеждане и мебели IKEA намалява цените в редица държави заради спада на глобалната инфлация. През 2024 г. компанията допълнително разширява намаленията на цените на всички свои пазари в света. Преди две години групата увеличи цените заради поскъпването на редица суровини и транспорта, но сега заради намаляването на тези разходи ги намалява, пише Капитал.

"Правим го на всички пазари, на които оперираме", заяви пред CNBC Толга Ончю, ръководител на търговията на дребно в INGKA Group, най-големия собственик на магазини IKEA.

"Сега е моментът компании като IKEA да инвестират в ценообразуване, а не в рентабилност", казва той и добавя, че много хора вече имат "по-тънки портфейли". Според Толга Ончю намаленията на цените, които започнаха в Европа през септември, са довели до увеличаване на броя на клиентите, както и до увеличаване на продаваните стоки.

По данни на Reuters между септември и ноември намаленията на цените на пазарите, на които оперира, е струвало на INGKA над 1 млрд. евро. В Канада цената на популярната библиотека Billy е спаднала с 20%, а компанията е е понижила цените на над 1500 продукта, съобщи INGKA през януари.

Ангажиментът към намаляването на цени идва няколко месеца след като шведският търговец на дребно предупреди за забавяния заради проблемите с търговското корабоплаване в Червено море. Товари на стойност милиарди долари бяха пренасочени поради опасения за безопасността, свързани с вълната от нападения на хутите от декември 2023 г. насам. Но компанията, която разширява дейността си в България, натрупа достатъчни наличности от някои ключови продукти, които й позволяват да продължи да понижава цените.

Въпреки че сме изправени пред геополитически рискове в Червено море, "сме повече и по-добре оборудвани, отколкото някога сме били, така че ще се придържаме към обещанието си да продължим да намаляваме цените във всички страни, в които работим", заяви Толга Ончю пред CNBC.

"В IKEA всичко е насочено към това да служим на много хора", каза той. "Мечтите и желанията на много хора да имат по-добър дом не са се променили поради икономическите предизвикателства, така че съм щастлив, че можем да допринесем за предоставянето на по-достъпни и по-устойчиви продукти на много хора."

INGKA Group също така планира да разшири портфолиото си от търговски центрове, като ги снабди с магазини IKEA. Според The Wall Street Journal холдингът се стреми да превърне магазините IKEA в дестинации за посещения, като включи в тях пространства за съвместна работа, заведения за хранене и др.

Цените на над 400 продукта в България се понижават от 5% до 20%

Веригата в България също понижава цените. След намалението на цените от октомври 2023 г. втората вълна включва още над 400 продукта. Така общо над 1200 предложения от асортимента вече са на трайно по-ниски цени, съобщават в прессъобщение от дружеството.

"Намаленията варират от 5% до 20%, като обхващат продукти от различни категории. Целта ни е да постигнем възможно най-достъпни нива на предложенията, така че клиентите ни да са уверени в изгодния избор в IKEA и по естествен начин да могат да реализират повече идеи за своя дом", казва Васил Василев, мениджър "Асортимент" в "ИКЕА България".

Сред предложенията се включват дивани, мебели за дневна, офис столове, спално бельо, LED крушки, съдове за готвене и сервиране, органайзери и други.