Събота, 27 Апр 2024
           
Бизнес

Ниви ще може да се обработват и без съгласие на собствениците

   
Ниви ще може да се обработват и без съгласие на собствениците

Ниви ще може да се обработват и без съгласието на собствениците им. Дори да е отдадена под аренда на даден фермер, земята може да попадне в масив, който се обработва от друг ползвател. 

Това предвиждат поправки в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, които са договорени между браншовите съюзи на земеделците и животновъдите с министър Кирил Вътев, но припознати от група народни представители, начело с Десислава Танева от ГЕРБ, и вече внесени в Народното събрание.

Според промените споразуменията за уедряване на парцели за ползване в едно землище вече ще влизат в сила, когато са подписани не по-малко от 2/3 от ползвателите и обхващат не по-малко от 2/3 от площта, определена за създаване на масиви за ползване. Така на практика арендатори и наематели ще може да разместват нивите, за да ги събират на едно място. Тези, които не са подписали споразумение, ще получават за обработка парцели в останалата 1/3 от землището.

Целта на промяната е да се стимулира обработването на по-големи площи земя, което е по-ефективно, и да се прекрати практиката единици собственици и ползватели да отказват да подпишат споразумение за уедрено ползване на имотите в дадено землище и да изнудват останалите, става ясно от мотивите.

Асоциацията на собствениците на земи вече реагира остро срещу подобна промяна в ползването на земеделски земи.

"По-важен е общественият интерес, а той е българското земеделие да стане по-конкурентоспособно и устойчиво. Това е възможно само с комасирано ползване на земята, която в момента е много разпокъсана", коментира Десислава Танева, председател на земеделската комисия в парламента, която днес ще гледа на първо четене законопроекта.

Според Танева държавата трябва да се намеси като облекчи условията за уедряване на земеделската земя за ползване и заради още една причина - новите екоизисквания ще затруднят още повече обработката на земята, с което притежателите на малки парцели не могат да се справят.

Предвижда се улесненото комасиране на земя за ползване да се случи още тази година. Срокът за сключване на споразуменията е 30 август и те се подновяват всяка година. Преди това до 30 юни всяка година ползвателите трябва да представят в общинските служби по земеделие, договорите за наем и аренда, с които ще участват в процедурата по уедряване.

Друга законова промяна предвижда пасища, мери и ливади да се отдават за ползване само на животновъди. Целта е да се прекрати порочната практика пасища да попадат в ръцете на хора, които не отглеждат животни, но затова пък получават субсидии. Освен това в законопроекта е предвидено с предимство да се предоставят пасища за животновъдни обекти на територията на землището. Тази промяна обаче е реалистично да се случи догодина, защото вече текат процедурите за разпределение на пасищата.

Важна законова поправка е свързана и с предоставянето на земя под аренда от Държавния поземлен фонд. Това вече ще става само търг, който според вносителите е по-открита процедура от провеждането на конкурси.

До участие в търговете ще се допускат местни земеделски стопани, които отглеждат плодове и зеленчуци, едногодишни полски култури, многогодишни фуражни култури, както и биопроизводители.  До втора тръжна сесия ще се допускат за участие и останалите земеделски производители на територията на общината.