Събота, 27 Апр 2024
           
Свят

ЕП прие първия по рода си закон за изкуствения интелект

   
ЕП прие първия по рода си закон за изкуствения интелект

Законодателите от Европейския съюз дадоха зелена светлина на исторически правила за изкуствения интелект (ИИ), като по този начин изчистиха последното препятствие преди официалното им приемане, предаде АФП.

Мащабният регламент беше приет с подкрепата на 523 законодатели в Европейския парламент в Страсбург, Франция, а 46 гласуваха против.

Тиери Бретон, европейският комисар, отговарящ за текста, приветства в X "масовата подкрепа" на европарламента за този текст, който установява "първите в света задължителни и всеобхватни правила за надежден ИИ".

Проектозаконът беше представен от Европейската комисия през април 2021 г. Появата в края на 2022 г. на ChatGPT от калифорнийския стартъп OpenAI, способен да пише есета, стихотворения или преводи за броени секунди, му придаде ново измерение.

Тази система разкри огромния потенциал на изкуствения интелект, но и неговите рискове.

Разпространението на фалшиви снимки и видеоклипове ясно показа опасността от манипулиране на общественото мнение.

"Днес е исторически ден по дългия ни път към регулирането на ИИ", заяви съдокладчикът на текста Брандо Бенифей (Социалдемократи) пред медиите.

С този текст "успяхме да постигнем много фин баланс между интереса към иновациите и интереса към защитата", добави съдокладчикът Драгош Тудораче (Обновители, центристи и либерали).

Това законодателство обаче "е само началото", посочи той, като подчерта, че изкуственият интелект продължава да се развива бързо.

"В бъдеще ще трябва да обръщаме голямо внимание на това технологично развитие и да сме готови да реагираме на всички нови предизвикателства, които могат да възникнат", предупреди Тудораче.

Законодателството предвижда двустепенна система. Моделите на ИИ за "обща употреба" ще трябва да отговарят на задълженията за прозрачност и на европейските правила за авторско право.

Системите, които се смятат за "високорискови" - използвани например в критични инфраструктури като образование, човешки ресурси и правоприлагане - ще подлежат на по-строги изисквания.

Например, те ще трябва да включват задължителна оценка на въздействието върху основните права.

Изкуствено генерираните изображения, текстове или видеоклипове (дълбоки фалшификати) ще трябва да бъдат ясно идентифицирани като такива.

Текстът също така забранява използваните в Китай системи за оценка на гражданите и за масово наблюдение, както и дистанционната биометрична идентификация на хора на обществени места.

По последната точка обаче държавите членки са получили изключения за определени мисии на правоприлагащите органи, като например предотвратяване на терористична заплаха или целенасочено търсене на жертви.

Европейското законодателство ще бъде снабдено със средства за наблюдение и налагане на санкции със създаването на Европейска служба за ИИ в рамките на Европейската комисия. Тя ще може да налага глоби в размер от 7,5 млн. евро до 35 млн. евро в зависимост от нарушението и размера на дружеството.

"Ние регулираме колкото е възможно по-малко, но колкото е необходимо", написа европейският комисар Тиери Бретон в X. /БГНЕС