Вторник, 30 Апр 2024
           
Политика

С 20 дни се удължава срокът за обществено обсъждане на промените в Закона за съдебната власт

   
С 20 дни се удължава срокът за обществено обсъждане на промените в Закона за съдебната власт
  Pixabay

Асоциацията на прокурорите в България, Камарата на следователите и Българската съдийска асоциация  отправиха сериозни критики към проекта на Закона за съдебната власт, пише БНР 

Магистратите посочиха, че в текстовете има съществени грешки и дискриминират определени съсловия.

Общото становище, което изразиха е, че срокът за обществено обсъждане на законопроекта трябва да бъде удължен.

Междувременно от правосъдното министерство обявиха, че го удължават с 20 дни. Така до 7 май могат да се изразяват становища и бележки по проектозакона.

"Чухме едни становища, едва ли не в широк консенсус били проведени такива обсъждания и е налице някакъв много добър продукт. Не, това е лъжа и не отговаря на истината. Това, което се представя като проект на Закона за съдебната власт, страда от съществени пороци. То се базира на грешна идея, на необяснимо натикване на прокуратурата като полезен държавен инструмент за борбата с престъпността в ъгъла. В самата работна група гласа на съсловните организации не беше чут", каза Владимир Николов от Асоциацията на прокурорите.

Съсловните организации определиха промените в Конституцията като противоконституционни. Магистратите заявиха, че засягат пряко основни принципи на демокрацията и са вредни за обществото.