Събота, 27 Апр 2024
           
Бизнес

МЗХ се замисли за остарелите стандарти за храните у нас

   
МЗХ се замисли за остарелите стандарти за храните у нас
  BGNES

Министерство на земеделието и храните (МЗХ) ще подпомогне процеса по преразглеждане и обновяване на стандартите за производство на храни, за да може те да отговарят изцяло на осъвремененото европейско и национално законодателство. Това обяви земеделският зам.-министър Александър Йоцев по време на среща за преглед на действащите национални стандарти, свързани с производството на храни.

Срещата е инициирана от МЗХ и се проведе в сградата на институцията. Информация за разговорите беше разпространена от пресцентъра на земеделското министерство.

Александър Йоцев предлага да бъде изготвен въпросник, чрез който заинтересованите страни и браншовите организации, включително представените в Националния съвет по храните, да изразят становищата си за необходимостта от прилагане и поддържане на действащите стандарти, от задълбочен преглед на стандартите и групирането им според необходимостта от преработване и осъвременяване, отпадане или запазване в непроменен вид.

Директорът на Българския институт по стандартизация Ирен Дабижева отбеляза, че съгласно утвърдените процедури за работа на института, стандартите периодично се преразглеждат от технически комитет, който има правомощия да променя или отхвърля. Член на този комитет е и МЗХ и то може да направи мотивирано предложение за преразглеждане на стандарти, които не се съобразени с актуалните европейски и национални изисквания и регулации, валидни за производството на храни.

Присъстващите на срещата се съгласиха, че е наложително стартирането на процес на преоценка. Според тях така ще се повиши доверието и на потребители, и на производители на храни и ще създаде по-висок интерес и конкурентна среда за прилагането на стандартите.

В срещата участваха още заместник-министърът на икономиката и индустрията Николай Павлов, шефът на дирекция "Техническа хармонизация" на Министерство на икономиката и индустрията (МИИ) Силвана Любенова, както и зам.-изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) Галя Викьова и ръководителят на дирекция "Политики по агрохранителната верига" Илиян Костов.