Събота, 27 Апр 2024
           
Бизнес

Германският производител на електромобили, който уж щеше да строи завод у нас, изпадна в несъстоятелност

   
Германският производител на електромобили, който уж щеше да строи завод у нас, изпадна в несъстоятелност

Германският производител на електрически автомобили e.Go подаде молба за несъстоятелност за втори път от 2020 година насам. Компанията посочва като причина "неблагоприятната пазарна среда". Какво е бъдещето на приблизително 320-те служители, предстои да видим.

В отделно съобщение e.Go пише, че е подала молба за откриване на производство по несъстоятелност в окръжния съд в Аахен в Германия. За временен синдик е назначен д-р Клаус-Петер Крут от адвокатска кантора AndresPartner. e.Go го описва като „експерт по преструктуриране“, но все още не е решено дали компанията ще бъде преструктурирана.

„През следващите няколко седмици д-р Клаус-Петер Крут ще получи преглед на икономическата ситуация на място в Аахен и ще влезе в дискусии с всички ключови заинтересовани страни. Въз основа на това той ще проучи всички налични опции за реорганизация“, посочва e.Go в германското си прессъобщение. В петък около 320-те служители на компанията бяха информирани за ситуацията и следващите стъпки.


e.Go заявява, че изпадането в неплатежоспособност е станало неизбежно „на фона на скорошни неблагоприятни развития и предизвикателства в индустрията на електромобилите, както и заради нестабилност на капиталовите пазари“. Предвид неблагоприятната пазарна среда, финансовите инструменти, базирани на дялово участие, осигурени от компанията, не можаха да бъдат разгърнати в степента и с очакваната скорост.
„Възнамеряваме да продължим текущите дискусии и преговори с инвеститорите, за да намерим решения за продължаващото съществуване на компанията. Като се има предвид силно иновативният продукт и концепцията за производство, аз съм оптимист, че можем да успеем,” казва Крут. Той обаче не споменава дали производството на електромобили ще продължи.

Компанията изпитва затруднения от известно време. Според немския "Aachener Zeitung" e.Go намалил работното време на персонала в началото на март. Освен това се твърди, че цената на фондовата борса в САЩ се е сринала в рамките на шест месеца след дебюта на компанията там. e.Go обявява в задължителен доклад за американската фондова борса, че нидерландската компания майка Next.e.GO NV и други дъщерни дружества също се очаква да изпаднат в несъстоятелност.

Един от "препъни камъните" бил забавянето на одобрението на модела e.wave X – наследник на първия e.Go Life. Предварителните продажби, включително активирането на конфигуратора, започнаха през октомври 2022 година , но моделът все още не е на пазара. Твърди се, че производителят е получил 11 000 предварителни поръчки за малкия електрически автомобил. А всъщност продаде само 1 350 бройки от своя предшественик, e.GO Life, който уж щеше да се произвежда и у нас.

Ще припомним, че преди три години и половина - през юли 2020 г. - окръжният съд в Аахен откри за първи път производство по несъстоятелност на e.Go. По това време производството се управляваше самостоятелно. Спасението дойде под формата на Investor ND Industrial BV. Холандска компания със спорни албански активи пое целия бизнес на e.GO Mobile AG, включително всички дъщерни дружества и 400 служители по това време.