Събота, 27 Апр 2024
           
Бизнес

Борел: ЕС трябва да повиши отбранителната си промишленост, за да попълни запасите си

   
Борел: ЕС трябва да повиши отбранителната си промишленост, за да попълни запасите си

Главата на европейската дипломация Жозеп Борел призова ЕС да засили отбранителната си промишленост, за да попълни изчерпаните запаси от оръжие, изпратени в Украйна, съобщи „Гардиън“.

"Трябва да укрепим индустриалната и технологичната си база в областта на отбраната. Това не беше ясно за никого преди войната на Русия срещу Украйна, но сега вече се превърна в здрав разум. Това е предпоставка, ако искаме да можем да укрепим отбранителния си капацитет в напрегнат геополитически контекст", каза Борел.

Висшият дипломат отбеляза, че след 2 години на война с висок интензитет, в която на Украйна бяха предоставени оръжия от съюзниците от ЕС, главно от съществуващите запаси, тези запаси вече са изчерпани и "конфликтът се превърна от война на запасите във война на производството".

Той заяви, че производството на боеприпаси трябва да се увеличи още повече, което според него е ограничено "не толкова от липсата на производствен капацитет, а по-скоро от липсата на поръчки и финансиране", като добави, че лидерите в промишлеността казват: "Поръчайте и ние ще произвеждаме повече".

Борел призова държавите-членки на ЕС да работят заедно, като отбеляза, че те "все още не координират и не обединяват в достатъчна степен планирането на отбраната и поръчките си", пише БГНЕС.