Събота, 27 Апр 2024
           
Бизнес

Биткойнът – а сега накъде?

   
Биткойнът – а сега накъде?

Голямата новина от последните дни е пробивът на биткойна на психологическата граница от 60 000 долара. Това отваря пътя на най-голямата и стара дигитална валута към тест на историческия й връх от 69 000 долара. Преди да видим какъв е потенциалният път пред криптовалутата обаче, нека да погледнем към това как тя стигна до тук.

Как Биткойн стигна до тук?

Биткойнът напредна за пети пореден ден, поставяйки най-голямата криптовалута на път към най-голямата месечна печалба от пазарната мания през октомври 2021 г. Криптовалутата поскъпна с 4,9% до 59 494 долара в сряда към 10:15 сутринта в Лондон. Той се повиши през всички дни на търговия досега през февруари, с изключение на осем, повишавайки се с 39% за месеца. Последваха нови повишения през следващите дни и криптовалутата достигна за момент нива от 63 000 долара за монета, задържайки се трайно над психологическата граница.

Печалбите на дигиталните активи бяха големи, като етерът се повиши с около 3%, а Solana и Avalanche също се търгуваха нагоре.

Пускането на борсово търгувани спот биткойн фондове в САЩ в началото на януари доведе до лудост от покупки, като отхвърли опасенията, че Федералният резерв може да поддържа лихвените проценти по-високи за по-дълго време.

Предстои поредният халвинг през април

Със задаващото се следващо "разполовяване" на биткойн през април, оптимизмът сред крипто биковете нараства, че токенът скоро може да надмине рекорда от почти 69 000 долара, който достигна през ноември 2021 г.

"Виждаме доказателства за повишен интерес както от страна на търговците на дребно, така и от институциите, които искат да се докоснат до цифровото злато", каза Матю Сигел, ръководител на отдела за изследване на цифрови активи във VanEck Associates.

Почти 43 милиона долара къси позиции в биткойн са били ликвидирани в сряда, спад от 93 милиона долара ден по-рано, според данни от Coinglass.

Въпреки това някои анализатори казаха, че ралито се разтяга. Стефан фон Хаениш, ръководител на търговията в OSL SG Pte в Сингапур, посочи повишените разходи за заеми за финансиране на покупки на биткойни като потенциален риск.

"Корекцията след такъв агресивен ход наистина изглежда неизбежна - с проценти на финансиране при толкова високи премии, въпрос на време е ливъриджът сред дългите позиции да изчезне", каза той. "Корекция до средата на 50 000 долара за биткойн не би била изненадваща."

Той обаче добави, че всяко отдръпване вероятно ще бъде краткотрайно, тъй като притокът в спот биткойн ETF "е неудържим".

Как Биткойн може да достигне до над 2 милиона долара за монета?

Един от най-следваните инвеститори на Уолстрийт е главният изпълнителен директор на Ark Invest Кати Ууд. Ууд си спечели репутацията на яростен поддръжник на нововъзникващите технологични тенденции в области като електрически превозни средства (EV), изкуствен интелект (AI) и геномика.

От време на време Ark Invest публикува изследвания на обществеността - предоставяйки на инвеститорите поглед върху данните и работата зад прогнозите на Ууд. Предвид големия й интерес към технологиите, вероятно не е изненада да научим, че Ууд е привърженик на биткойн.

Въпреки че тя не е единственият институционален инвеститор, силно подкрепящ биткойн, тя със сигурност е един от най-бичите настроени за дигиталната монета. Преди две седмици Ark Invest публикува годишния си доклад за Големите идеи за 2024 г. Един от отличителните моменти от презентацията беше най-новата перспектива на Ууд за биткойн.

Въпреки че не уточнява точна времева линия, Ууд прогнозира биткойна да достигне цена от $2,3 милиона за токен - това представлява над 4000% увеличение спрямо текущата цена на дигиталната монета.

И така, сега ли е моментът да налеем пари в биткойн? Нека да разгледаме мнението на Ууд и да преценим дали биткойнът е подходящ за вас.

Разбивка на последния поглед на Кати Ууд относно Биткойн

Биткойнът не прилича на други класове активи като акции или облигации. Най-общо казано, по време на икономическа нестабилност инвеститорите могат да обмислят алтернативи като недвижими имоти, изкуство или стоки като злато.

Въпреки че крипто е доста зараждащ се клас активи, биткойнът в частност носи някои припокриващи се характеристики със златото, тъй като и двете се считат за оскъдни. Поради тази причина някои гледат на активи като злато или биткойн като на убежище или средство за съхраняване на стойността. Всъщност някои инвеститори наричат биткойна - "цифрово злато".

На високо ниво Ууд вижда Биткойн като важен компонент от структурата на портфейла с цел смекчаване на риска. Най-важният детайл обаче е каква тежест трябва да представлява биткойнът според нея.

Таблицата по-долу илюстрира предложеното от Ууд за разпределение на портфейла:

Тип актив

% Алокация

Gold

40.7%

Equities

30.3%

Bitcoin

19.4%

Commodities

9.6%

Bonds

0%

Източник: Ark Invest Big Ideas Report 2024

При разпределение от почти 20% е ясно, че Ууд вярва, че биткойнът трябва да бъде важна част от диверсифицираното портфолио. За да се изведе целевата цена на Ууд от 2,3 милиона долара, е необходимо малко повече обработка на числата.

Според Ark Invest глобалната база от инвестиционни активи възлиза на 250 трилиона долара. С други думи, това е сумата пари, която теоретично може да бъде разгърната на пазарите. Освен това, както казахме по-горе, биткойнът е оскъден актив и само 21 милиона монети някога ще влязат в обращение. Към момента са добити приблизително 19,6 милиона биткойни.

Ако вземете предложеното от Ууд разпределение на биткойни от 19,4% и умножете по базата от активи за инвестиране от 250 трилиона долара, тя призовава общо 48,5 трилиона долара да бъдат разпределени за биткойн. Ако с тази сума се изкупят 19,6 милиона биткойни, които в момента са в обращение, това ще доведе до цена от около 2,3 милиона долара за токен.

Сега, когато математическите уравнения са далеч от пътя, вероятно се чудите колко вероятно е това.

Въпреки че горният анализ е забавен, той е просто упражнение с числа. Реалността е, че цената на биткойн - подобно на други активи - ще се определя чрез динамиката на търсенето и предлагането. Може би разпределението на 19,4% за биткойн може да се разглежда като твърде високо, но така или иначе, ще са необходими огромни пари, за да се повиши значително цената на биткойн. За да се случи това, ще е необходима повече институционална ангажираност.

Както е сега, биткойн все още се разглежда като силно спекулативен. Крипто няма толкова много случаи на употреба, колкото традиционната фиатна валута, и журито не знае дали биткойните и другите монети са тук, за да останат в дългосрочен план. Въпреки това има някои забележителни елементи за обсъждане, които биха могли да стимулират по-голям интерес към биткойна от по-големите мениджъри на пари.

По-рано тази година Комисията по ценните книжа и борсите (SEC) даде одобрение за редица борсово търгувани спот биткойн фондове (ETF). Основната цел на тези продукти е да проследяват ефективността на биткойн, без да изискват инвеститорите да инвестират директно в монетата.

Ако тези средства са успешни и съберат значителен интерес, възможно е по-големите инвеститори да обмислят по-задълбочено проучване на крипто и евентуално да разпределят част от средствата си към биткойн. Както показва математиката на Ууд, цената на биткойн трябва да се повиши значително, ако това се случи в мащаб.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на финансови активи на фондовите пазари.

money.bg