Събота, 04 Май 2024
           
Бизнес

Какво е митническото представителство в България?

   
Какво е митническото представителство в България?

Митническото представителство е позната и търсена услуга в България. Според Министерство на електронното управление, един икономически оператор декларира като пряк или косвен митнически представител друг икономически оператор в системите на Агенция митници и Генерална дирекция “Данъчно облагане и митнически съюз”.  Митническото представителство се предлага от български логистични и спедиторски компании, които имат лиценз за него. То спомага навременното освобождаване на пратките от митниците, както и спазване на разпоредбите и регулациите по време митническите процеси. Митническите представители могат да бъдат наричани още митнически агенти или митнически брокери.

Какво представлява митническото представителство?

Митническото представителство включва представителни действия в полза на доверителя на стоката, от страна на избрания митнически агент. Митническото представителство е връзката между различните митнически дейности - от документацията и обмитяването на стоката, до преминаването през митница и освобождаването.

Някои от митническите услуги на представителството

Услугите на митническото представителство включват множество важни процеси. Някои от тях включват: 

  • Оформяне на стоките пред митница;

  • представляване на клиентите чрез получено от тях пълномощно;

  • Контрол над документите за внос и износ и работа с тях, според митническите разпоредби и законите;

  • Информация на клиента за лицензи и разрешителни, нужни при внос и износ;

  • Консултация с клиентите при ограничения и въпроси за тарифи и други митнически процедури. 

Електронна заявка към митническото представителство

Електронната заявка към митническото представителство представлява електронен документ, чрез който клиентът може да делегира правата за същото на своя митнически агент. Тя се подава чрез интернет страницата на Агенция Митници, част от Министерството на финансите на Република България.

Пълномощно за митническо представителство

Посредством пълномощно за митническо представителство, митническият агент бива упълномощен за правата над митническите процедури, извършени спрямо стоките на клиента. В документа обикновено се съдържат полета за име, ЕГН, адрес на лицето и фирмата, и поле за подпис. В него са описани процедурите за преминаване на митница, искания за разрешения, информация за българското законодателство и за това пред кои митници важи пълномощното. То може да бъде предоставено от избрания агент или да бъде свалено от интернет страницата му.

Какво е пряко и косвено митническо представителство?

Според отговорностите, поети от агента, митническото представителство може да бъде пряко или косвено. Когато то е пряко, представителят се разпорежда със съответните стоки от името на друго лице и в негова полза. Ако то е косвено, тогава митническият представител се разпорежда със стоките от свое име, а ползата е за друго лице. При второто е нужно последващо уреждане на взаимоотношенията между агента и представляваното лице. 

Как се декларират пратки с мито?

Пратките със стойност над 150 евро, подлежат на Данък добавена стойност, както и на мито. За тези пратки е нужна стандартна митническа декларация. Подаването ѝ може да бъде лично или чрез митнически представител - пряко или косвено. Ако подавате декларацията лично, тогава са Ви нужни Квалифициран електронен подпис в сайта на Агенция митници и EORI номер. Ако декларирането на пратките се извършва чрез пряко митническо представителство, тогава са нужни отново EORI номер и упълномощаване на агента чрез Квалифициран електронен подпис. Ако митническият агент изпълнява косвено представителство, тогава EORI и електронен подпис не са нужни. 

Международен транспорт на пратки 

При международния транспорт на пратки може да се наложи намесата на куриерски услуги, ако пратката е малка например или идва от онлайн магазин в трета страна. Разбира се, тогава отново може да изберете митнически представител, който да Ви помогне с митническите процедури при внос на стоки. Благодарение на добър спедитор, който има партньори, част от големите куриерски фирми, както и добро митническо представителство, можете да бъдете сигурни, че пътят на пратката Ви ще бъде напълно гладък докато стигне до Вашата врата. Чрез осигуряването на лесен достъп до международни куриерски оператори като DHL, Hazgo, MNX Global Logistics, опитният логистичен партньор се грижи за експресната доставка на покупката Ви, както и за това да можете да я проследите по време на движение, благодарение на доказани системи за проследяване.