Събота, 27 Апр 2024
           
Бизнес

Новият Toyota Yaris

   
Новият Toyota Yaris

  • Гама от два хибридни варианта предлагаща повече възможности за задвижване
  • Нов Hybrid 130, включващ пето поколение хибридна технология на Toyota, налична като стандартно оборудване за нива на оборудване Elegance, Premier Edition и GR SPORT
  • Повече мощност, по-добро ускорение и по-ангажиращо шофиране без компромис по отношение на разхода на гориво и емисиитe
  • Нови и разширени функции за безопасност и помощ на водача с Toyota T-Mate
  • Най-новото дигитално потребителско изживяване и дигитален ключ Smart Digital Key, базиран на приложение за смартфон
  • Premier Edition с върхово оборудване, включващо ексклузивна, завладяваща вниманието двуцветна комбинация Морско синьо (Neptune Blue)
  • Новата гама на Yaris хечбек вече се продава и в България

В света на Toyota нещата могат и винаги ще се подобряват. Този принцип – наречен kaizen – е ярко изразен в иновациите и подобренията в новия Yaris. Най-новото поколение на хибридния електрически хечбек на Toyota се радва на голям успех от представянето си на пазара през 2020 г.  Сега моделът ще получи още по-силен импулс.

Новата гама се основава на предишните достижения на Yaris, но е още по-привлекателна, благодарение на промени в ключови области и въвеждане на нови технологични решения, които я превръщат в още по-завладяващо предложение. Динамиката, безопасността и стилът са внимателно прецизирани, за да се гарантира, че моделът остава водещ играч в силно конкурентния B-сегмент в Европа.

Важните промени включват допълнително, по-мощно ново хибридно електрифицирано задвижване, нови и подобрени функции за безопасност и помощ на водача, изцяло ново информационно оборудване касаещо водача и мултимедийна система. Всички те са базирани на развитие в максимална степен на потенциала на цифровите технологии.

Освен това промените имат за цел развиването на качествата, които превърнаха Yaris в толкова популярен автомобил през годините: автомобил с дълготрайно качество, с който се живее лесно, който е забавен за шофиране и изключително ефективен.

Произведен в Европа и предназначен за европейски клиенти, новият Yaris затвърждава всепризнатата репутация на модела в качеството му на иновативен и създаващ нови еталони по отношение на дизайна и технологиите при малките автомобили.

ПОВЕЧЕ МОЩНОСТ, ЗАБАВЛЕНИЕ И ИЗБОР С НОВИЯ “HYBRID 130”

Новият Yaris предлага на клиентите възможност за избор и на ново, по-мощно пълнохибридно електрическо задвижване под формата на “Hybrid 130”. Присъединявайки се към вече утвърденото задвижване “Hybrid 115” в гамата, новият “Hybrid 130” развива качествата на петото поколение хибридна технология на Toyota, за да осигури още по-изострено усещане при ускоряване, свързано с по принцип динамичния характер на автомобила.

Този тип „динамичен“ профил става все по-приоритетен за клиентите от B-сегмента, особено за тези, които искат да намалят размера на своя автомобил. С новата продуктова стратегия за два хибридни варианта, Toyota прави Yaris още по-привлекателен, тъй като хибридното задвижване е най-важното съображение за покупка за повечето купувачи.

Пълнохибридното електрифицирано задвижване с 1,5-литров бензинов двигател постига страхотни пазарни резултати от представянето си досега, благодарение на изключителната ефективност, ниския разход на гориво и емисии, и способността да изминава по-дълги дистанции в изцяло електрически EV режим. Тези качества са развити и прецизирани в името на постигането на още по-висока ефективност.

Ключовата промяна е въвеждането на нова трансмисия на хибридното задвижване, включваща по-мощен електрически мотор-генератор (мощност увеличена от 59 кВт на 62 кВт), заедно с промени в софтуера и хардуера на блока за управление на мощността (PCU). Резултатът е увеличение с 12% на общата мощност на системата, от 116 к.с. по DIN к.с./85 кВт на 130 к.с. по DIN к.с./96 кВт. При това не става въпрос само за базова мощност, а за цялостно разгръщане на мощността, благодарение на увеличаването с 30 процента на максималния въртящ момент на електрическия мотор MG2, от 141 Нм на 185 Нм, налични в целия диапазон на оборотите.

Всичко това води до постигане на по-добро ускорение от нула до 100 км/ч, което е намалено с половин секунда. Сега този еталон за динамика се постига за 9,2 секунди. По същата причина по-добри са показателите и на параметрите при изпреварване, при което ускорението от 80 до 120 км/ч става за 7,5 секунди.

Дългогодишният опит на Toyota в областта на хибридната технология гарантира, че емисиите на CO2  остават най-добрите в класа, в диапазона 87-98 г/км, а разходът на гориво се запазва устойчиво в границите от 3,9-4,3 л/100 км (данни за комбиниран цикъл на WLTP).

Принос за намаляването на разхода на гориво има и система за предсказуемо състояние на заряда Predictive State of Charge Control при условия на шофиране по наклон и в задръствания. Системата е базирана на използване на комбинация от данни от навигационната система, за да се гарантира, че нивото на заряд на батерията ще се оптимизира в зависимост от условията, с цел максимално движение в чисто електрически режим, респективно намаляване на разхода на гориво. Всичко това става с интелигентно отчитане на спецификите на маршрута, трафика, и градиента на наклона.

Новият “Hybrid 130” се предлага като стандартно задвижване при новите нива на оборудване Yaris Elegance, Premier Edition и GR SPORT.

НОВО ДИГИТАЛНО ПОТРЕБИТЕЛСКО ИЗЖИВЯВАНЕ

Toyota си е поставила за цел също да трансформира потребителското изживяване в новия Yaris с помощта на цифрови технологии, простиращи се от информация за водача, до забавления и свързаност и дори достъп до автомобила.

ПЕРСОНАЛИЗИРАНИ ИНСТРУМЕНТНИ ДИСПЛЕИ

В зависимост от нивото на оборудване на модела е монтиран 7-инчов или 12,3-инчов цифров инструментален дисплей за водача. И двата имат ясно дефинирани пълноцветни графики, които са лесни за четене при всякакви условия на осветление.

12,3-инчовата версия (нива на оборудване Elegance, Premier Edition и GR SPORT) може да бъде персонализирана, за да отговаря на предпочитанията на водача за информационно съдържание и стил на представяне. Съществуват 12 опции за конфигурация на дисплея, с ляв, централен и десен мултиинформационен дисплей.

На централният мулти-информационен дисплей се изобразява най-често използваната информация, като състояние на елементите на авангардната система за безопасност, настройки и предупреждения за водача. Левият и десният дисплей показват детайли като информация за пътуването, разход на гориво, параметри на аудио системата и подробности за навигацията. Към левия и десния дисплей могат да се добавят уиджети за достъп до повече информация, като се използват превключвателите на волана. До три различни комбинации от оформление могат да бъдат съхранени за използване при различни видове пътувания.

Допълнителна персонализация е осигурена с избор от четири теми на дисплея – Casual, Smart, Tough и Sporty – с един, два или без индикатори. 7-инчовият дисплей (ниво на оборудване Fancy, Fancy Plus и Chic) предлага девет конфигурации, три стила и избор от три функционални дисплея – оборотомер, индикатор на хибридната система и аналогов скоростомер.

TOYOTA SMART CONNECT МУЛТИМЕДИЯ

Новият Yaris е оборудван с най-новия мултимедиен пакет Toyota Smart Connect, осигуряващ по-лесна и по-интуитивна работа с помощта на бързо реагиращ интерфейс. Той включва достъп до базирана на облак навигационна система, която дава възможност за осигуряване на ефективно планиране на пътуването с актуална информация за маршрути, събития в трафика и закъснения.

Достъпът до системата се осъществява чрез 10,5-инчов сензорен екран или чрез гласови команди. Гласовото разпознаване е подобрено, при което гласовият агент „Хей Toyota“ може да отговаря на заявки, използвайки по-естествени, разговорни форми на реч. Например при произнасянето на израза „Хей Тойота, студено ми е“ системата автоматично ще повиши температурата на климатичната система. Гласовият агент може да слуша заявки, без да се налага да намалява или изключва аудио възпроизвеждането.

БЕЗУПРЕЧНА СВЪРЗАНОСТ И АКТУАЛИЗАЦИИ

Днешните клиенти искат лесна, безпроблемна връзка със смартфон, когато използват автомобила си, а в новия Yaris това едва ли би могло да стане по-лесно, благодарение на безжичната интеграция както за системите Apple CarPlay, така и за Android Auto.

Toyota прави живота по-лесен и опростен и като предоставя софтуерни актуализации за мултимедийните функции и авангардните технологии за безопасност по въздуха, използвайки модула за комуникация на данни на автомобила. След това те могат да бъдат изтеглени и инсталирани, когато е удобно за собственика, без да е необходимо автомобилът да бъде каран в сервизен център.

ДИГИТАЛЕН КЛЮЧ КЪМ УСПЕХА

Дигиталното преобразяване на Yaris включва новата функция Smart Digital Key, предлагана като стандартно оборудване за версията Premiere Edition и GR SPORT.

Свързан с приложението MyToyota на Toyota, дигиталният ключ позволява на до петима потребители да имат достъп до автомобила чрез смартфон. Той е създаден с идеята да ви създаде пълно  удобство: можете да заключвате, отключвате или стартирате автомобила, без да се налага да вадите телефона си от чантата или от джоба си.

Функцията е съвместима както с устройства на Apple, така и с такива с Android и включва едногодишна връзка в покупната цена на автомобила.

Приложението MyToyota предоставя също полезни функции като дистанционно заключване и отключване на автомобила, управление на климатичната система за затопляне или охлаждане на интериора преди пътуване и активиране на аварийни светлини, за да може по-лесно да бъде забелязан автомобилa на паркинг.

ПО-БЕЗОПАСНО И ПО-ЛЕСНО ШОФИРАНЕ С ПОДОБРЕНИТЕ ФУНКЦИИ НА TOYOTA T-MATE

Настоящото поколение Toyota Yaris е проектирано изначално с идеята да бъде лидер в сегмента по отношение на безопасността и като част от тази философия разполага с богато оборудване за активна и пасивна безопасност.

Новият Yaris отива дори по-далеч, с допълнителни и подобрени функции, които ще засилят лидерската му позиция във всички аспекти на безопасността и ще помогнат на Toyota да продължи пътя си към крайната си цел да елиминира всички пътнотранспортни произшествия.

TOYOTA T-MATE И TOYOTA SAFETY SENSE

Toyota T-Mate включва всички авангардни технологии, които правят новия Yaris по-безопасен и лесен за шофиране и паркиране. Те са по-ефективни от всякога и включват нови и подобрени функции, както и най-новото поколение системи за подпомагане на водача Toyota Safety Sense.

Новият Yaris е оборудван с нова камера и радар, които могат да сканират пътя по-далеч и в по-широки участъци от преди, което значително увеличава обхвата за откриване на риска от произшествия. Например, това означава, че системата за предотвратяване на сблъсък (Pre-Collision System, PCS) вече може допълнително да разпознава потенциален челен удар и по-широк кръг от обекти по пътя на автомобила, включително пешеходци, велосипедисти и за първи път мотоциклети.

Потискането на ускоряването (Acceleration Suppression) е нова функция на Toyota Safety Sense, която ще се намеси, за да ограничи всяко внезапно ускорение на автомобила, когато има риск от сблъсък с превозно средство отпред.

Проактивният асистент за шофиране (Proactive Driving Assist, PDA) също е нова система, предназначена да помага за избягване на засечени опасности при шофиране при ниски скорости. Осигурява плавно забавяне, когато водачът отпусне педала за газта, за да намали, когато наближава по-бавно превозно средство или когато влиза в завой. PDA също така осигурява асистент за кормилното управление (Steering Assist): когато автомобилът наближава завой, той регулира силата на подпомагане от страна на кормилното управление, за да помогне на водача да направи плавен и стабилен завой.

Новата система за аварийно спиране при шофиране (Emergency Driving Stop System, EDSS) може да подкрепи водача, ако се почувства зле или е недееспособен. Активна, когато е включен асистентът за следване на лентата, тя открива дали водачът не е загубил контрола върху автомобила, и дали извършва действия като спиране или ускорение за определен период от време. Първоначално водачът ще получава звукови и визуални предупреждения и ако все още няма реакция от негова страна, автомобилът ще спре плавно, ще активира аварийните светлини и ще отключи вратите.

Асистентът за безопасно излизане (Safe Exit Assist SEA), наличен като опция, предоставя визуални и звукови предупреждения, за да предотврати неволно отваряне на врата на автомобил по пътя на превозни средства и велосипедисти, приближаващи се отзад. Системата за напомняне на задната седалка (Rear Seat Reminder System RSRS) е друга иновация, която напомня на водача с предупреждения и звукови сигнали, ако е оставил дете или домашен любимец на задната седалка, като помага да се избегне рискът от инциденти, например през лятото при силно нагрят автомобил.

Освен тези допълнителни функции, в новият Yaris са подобрени вече доказаните със своята ефективност системи на Toyota Safety Sense. Адаптивният круиз контрол (Adaptive Cruise Control, ACC) е преработен, с цел за по-бърза реакция и работа с по-естествено и успокояващо усещане. Например, когато друго превозно средство се движи в платното за движение на Yaris, забавянето е по-плавно. Водачът може също така да избере настройка с по-голяма дистанция между автомобилите. Функцията за намаляване на скоростта в завой на системата се активира по-рано, като осигурява по-плавен контрол на скоростта.

Към ACC са добавени нови системи, имащи за цел осигуряване на по-безопасно изпреварване. Подкрепата за предотвратяване на изпреварване (Overtaking Prevention Support) предотвратява непреднамерено преминаване от грешната страна на другия автомобил („изпреварване“), а управлението, свързано с предварително забавяне/връзка с мигачите (Preliminary Deceleration/Turn Signal-Linked Control), помага на водача безопасно да се върне в платното за движение след изпреварване, с подходяща скорост и разстояние от другите автомобмили.

Предупреждението за напускане на лентата (Lane Departure Alert) е преработено, така че да разпознава, когато водачът е напуснал лентата, опитвайки се да избегне препятствие (пешеходец или други участници в движението) и временно отменя предупреждението за напускане на лентата.

Функцията за центриране в лентата на системата за следване на лентата Lane Trace Assist (LTA) е прекалибрирана, за да работи с по-естествено усещане и сега само едно докосване на ограничителя на скоростта е всичко, което е необходимо, за да съответства на информацията от системата за разпознаване на пътните знаци Road Sign Assist.

PREMIER EDITION ДАВА НАЧАЛОТО НА ОБНОВЕНАТА ГАМА

Гамата на Yaris предлага нова модификация под формата на Premier Edition, версия, която достига максимума по отношение на спецификацията на оборудването и се задвижва изключително от новата хибридна система “Hybrid 130”.

Той се откроява с двуцветна конфигурация на каросерията, съчетаваща ексклузивния нов цвят Морксо синьо (Neptune Blue) с контрастиращи черен покрив и колони в ярък гланц и нови 17-инчови черни машинно обработени колела. Синият цвят е подчертаващият цвят и в интериора, представен в шевовете на тапицерията на седалките и декоративните линии, които подчертават панела на инструментите и вратите.

Предлага се също възможност за избор на двуцветна комбинация Бала перла или Металическо сиво за Premier Edition, както и нов цвят Синя хвойна за други нива на оборудване.

Предложенията включват също нов дизайн на алуминиеви колела с пет спици за по-ниските нива. Интериорът също е с освежена визия с нова шарка на тапицерията на седалките.

GR SPORT ДОСТИГА НОВИ ВИСОТИ

За клиентите, които търсят по-спортен стил, нивото GR SPORT предоставя стилистични комбинации, които улавят духа на изключително успешната екипировка на Toyota, многократно печелила световни шампионати в моторните спортове, TOYOTA GAZOO Racing.

GR SPORT разполага с ексклузивни 18-инчови машинно обработени алуминиеви джанти с подчертаващи червени декоративни линии, предни спортни седалки с червена тапицерия и декоративни шевове, спортни педали, перфорирана кожена тапицерия на волана и GR емблеми на седалките, стартовия бутон и волана.

Външният цвят Динамично сиво също е ексклузивен за нивото, със знаци GR SPORT отпред и отзад на автомобила, както и G-образен мотив на предната решетка за постигане на изключителен външен вид.

МУСКУЛЕСТА ВЪНШНА ВИЗИЯ, ВЪТРЕШЕН ПРОСТОР

Yaris запазва мускулестите, динамични линии, които го отличават от конкурентите му в сегмента, със спортен профил, който излъчва енергия и динамика. Стилът е верен на неговото чевръсто, уравновесено управление и отзивчивата ходова част, в голяма степен дължащи се на качествата на GA-B платформата, която е част от новата модулна философия Toyota New Global Architecture. При компактни височина и дължина, автомобилът е със сравнително дълго междуосие и широка предна част и следи. Това осигурява предпоставки за създаване на просторен интериор и стабилна стойка на пътя. Пропорциите са идеални за градски улици и тесни места за паркиране, с къси надвеси и компактен радиус на завой от 5,2 м (модели с 16-инчови джанти).

Интериорът излъчва качество и усещане за простор, проектиран с подхода „по-малкото е повече“. Фокусът е върху сетивната привлекателност с хармонични линии и меки на допир елементи като подплатено арматурно табло и филцови панели на вратите. Оформлението се отличава с ниско разположена козирка на инструменталния панел на водача, широка централна конзола и спортен волан с малък диаметър.

YARIS: ИСТОРИЯ НА ВИСОКИ ПОСТИЖЕНИЯ

Yaris е един от най-успешните модели в историята на Toyota, като продажбите му в световен мащаб надхвърлиха границата от 10 милиона през 2023 г. Това постижение показва, че този малък автомобил е изпълнил първоначалното си обещание да пренесе философията „малкият който може да бъде голям“ в B-сегмента като автомобил, едновременно компактен и целенасочено изглеждащ, но предлагащ просторен интериор.

Моделът от първо поколение пожъна незабавен успех, като спечели титлите „Автомобил на годината“ както в Европа, така и в Япония в началото на хилядолетието. Следващите модели последователно поставяха стандарти за динамични качества, ефективност и технологии. Това в максимална степен важи за третото поколение Yaris, първият автомобил в своя клас, предлаган с пълнохибридно електрическо задвижване.

Постоянното усъвършенстване и дълбокото разбиране на променящите се предпочитания и приоритети на клиентите задържаха Yaris на върха в своя пазарен сегмент. Неговата постоянно развиваща се и силна привлекателност и водещите за класа качества доведоха до това, че сегашното, четвърто поколение бе отличено с наградата „Автомобил на годината“ през 2021 г., която стана втора подобна за Yaris. Журито оцени по достойнство хибридната технология на Yaris, осигуряваща плавно и балансирано шофиране, с ниски емисии и на достъпна цена – факти спомогнали за това повече от 80% от купувачите на Yaris избират хибридното задвижване. Високо оценка получи и дизайнът на Yaris, динамичното поведение и водеща в класа безопасност.

Yaris беше избран и като модел представящ Toyota при завръщането и в Световния рали шампионат през 2017 г., този път като част от подразделението на марката за моторни спортове, TOYOTA GAZOO Racing. Моделът постигна незабавни успехи, достигащи кулминация в четири шампионски титли при производителите (три поредни) и пет при пилотите (четири поредни).

Вдъхновена от успешния световен рали автомобил Yaris, Toyota представи първия спортен автомобил GAZOO Racing изграден с философията за чисто спортно шофиране през 2020 г., GR Yaris. Спортният автомобил запази ролята на марката като пътеводител на иновативни технологии и получи безпрецедентно признание от медиите и любителите на автомобили, превръщайки се моментално в модерна класика.

През 2021 г. семейството на Yaris се разшири с представянето на Yaris Cross, обединявайки богатия експертен опит на Toyota в областта на малките автомобили с нейното наследство при конструирането на иновативни SUV модели, за да създаде изцяло нов модел, идеално подходящ за ежедневна употреба, но предлагащ приключения и забавен дух на шофиране. Малко след пускането си на пазара, Yaris Cross затвърди своето родословие в многократно награждаваното семейство Yaris, когато беше обявен за „Световен градски автомобил“ за 2022 г. от организаторите на приза на World Car Awards.

Докато новият Yaris прави своя дебют, резултатите от продажбите на Yaris остават силни в Европа като консистентно най-продаван автомобил, достигайки около 170 000 бройки през 2023 г.

Новата гама хечбек Yaris вече се предлага и в България.