Сряда, 01 Май 2024
           
Новини

В КЕВР обсъдиха промените в наредбата за регулиране на цените на електрическата енергия

   
В КЕВР обсъдиха промените в наредбата за регулиране на цените на електрическата енергия

Създава се нормативна уредба за пълна либерализацията на пазара на едро на електрическа енергия като етап от пълната либерализация на пазара на дребно

Комисията за енергийно и водно регулиране проведе обществено обсъждане на проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 1 от 14.03.2017 г. за регулиране на цените на електрическата енергия (НРЦЕЕ).  В съответствие с изискванията за публичност и прозрачност проектът на наредба и докладът на работната група бяха публикувани предварително на интернет страницата на регулатора и на Портала за обществени консултации. В обсъждането участваха представители на Министерство на енергетиката, Електроразпределителни мрежи-Запад“ АД и „Електрхолд продажби“ АД, Електро Разпределение Север“ АД и „Енерго Про Продажби АД,  „Електро Разпределение Юг“ и ЕВН България Електроснабдяване“  АД, НЕК АД, Асоциация Свободен енергиен пазар, енергийни експерти.

Приетите съществени промени в Закона за енергетиката от 2023 г. налагат необходимостта НРЦЕЕ да бъде приведена в съответствие с тях. Промяната в законодателството открива следващ етап от либерализацията на пазара на електрическа енергия, който предвижда пълна либерализация на пазара на едро на електрическа енергия при запазване на регулиран пазар за битовите потребители до 2026 г. Премахва се фигурата "обществен доставчик на електрическа енергия", определянето на прогнозна месечна разполагаемост за производство на електрическа енергия на производителите, от които общественият доставчик да изкупува електрическа енергия, както и количеството електрическа енергия, в съответствие с което общественият доставчик сключва сделки с крайните снабдители. В тази връзка отпада задължението на КЕВР да утвърждава цени, по които: производителите, в рамките на определената им разполагаемост, продават електрическа енергия на обществения доставчик; общественият доставчик продава на крайните снабдители изкупената електрическа енергия за нуждите на регулирания пазар ;  крайните снабдители продават електрическа енергия на битови крайни клиенти.

По време на преходния период до 2026 г. крайните снабдители са задължени да снабдяват крайни битови клиенти по регулирани цени, определени с програма на Министерския съвет, като е предвидено регулаторът да определя ежемесечно компенсация за покриване на част от разходите на битови крайни клиенти за закупена електрическа енергия от краен снабдител по регулирани цени. Регламентира се начинът на формиране на  компенсацията.

 В проекта на Наредба  се изменят и допълват редица текстове, а други се отменят.  Създадена е и изцяло нова глава - за определяне на компонента от цената за дейността "снабдяване с електрическа енергия от краен снабдител", както и на компенсации за битови крайни клиенти. В глава трета, която урежда изменение на цените при основните методи на регулиране, е създаден нов чл. 40а. В допълнителните разпоредби са направени изменения и допълнения в легалните дефиниции, които са съобразени с промените в ЗЕ. С нови текстове в преходните и заключителните разпоредби се урежда влизането в сила на изменената наредба, както и правила, свързани с определянето и изменението на компонентата по чл. 37г, ал. 1 и ал. 3 за регулаторния период, който започва от 1 юли 2024 г.

В резултат на приемането на промените в НРЦЕЕ ще се постигне съответствие с последните изменения и допълнения на ЗЕ. С отпадането на задължението за регулиране на цените на обществения доставчик и крайните снабдители и въвеждането на нови условия и ред за формиране на цената на крайния снабдител във връзка със снабдяването с електрическа енергия на битови крайни клиенти, както и определянето на компенсации в тази връзка, ще се осигури постепенно възможност за пълна либерализация на пазара на дребно.

С приемането на промените в пакета от подзаконови актове Комисията ще спази необходимите срокове за хармонизиране на необходимите подзаконови нормативни актове. Регулаторът предстои да приеме окончателно новата Наредба №6 за присъединяване на обекти към електрическите мрежи, с която се изменя и Наредба № 3 за лицензиране на дейностите в енергетиката. Успоредно с предстоящото приемане на промените в Наредба №1  Комисията планира да финализира и промените в Правилата за търговия с електрическа енергия, което се налага предвид законовите промени.

 Участниците в общественото обсъждане подкрепиха  проекта за промени в Наредба №1 и подчертаха, че те са в подкрепа на пълната либерализация на пазара на едро и подготовката на битовите потребители да участват в него след 2026 г. От страна на трите електроснабдителни дружества бяха направени някои бележки, свързани с начина на определяне на компонентата за дейността на крайните снабдители с отчитане на инфлацията, както и обвързването на нормата на възвръщаемост с тази на пазарите в Австрия и Германия. Изразени бяха опасения, че новите ангажименти на дружествата ще бъдат свързани с допълнителни разходи - за информационни кампании, закупуване на електроенергия, обезпечения и други, което може да влоши финансовото им състояние и по този начин да се затрудни изпълнението на лицензионните им задължения. В отговор на поставените въпроси ръководителят на работната група Пламен Младеновски, директор на дирекция „Електроенергетика и топлоенергетика“, поясни, че процентът на компонентата за дейността е фиксиран до горна граница и може да варира, съобразно разходите за балансиране и другите разходи на дружествата. Относно нормата на възвръщаемост той подчерта, че няма промяна в досегашния начин на определянето й и текстовете в проекта единствено я дефинират по-коректно.

Председателят на Комисията доц. Иван Иванов подчерта, че Комисията работи изключително интензивно и на границите на своите възможности, за да може да изпълни в срок анжажиментите си за приемане на необходимата подзаконова нормативна уредба. В указания срок до 17.02.2024 г. регулаторът е изпратил до ЕК проектите на Наредба №6 и Наредба №1, с което се подкрепят усилията на страната ни да изпълни условията за получаване на европейско финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост. Ръководителят на регулатора информира също, че с Наредба №6 са променени и разпоредбив Наредба №3, но при възникнала необходимост тя може допълнително да бъде изменена.

В съответствие с нормативната уредба в 14-дневен срок след общественото обсъждане всички заинтересовани страни могат да внесат писмени становища по проекта  на Наредба №1 за регулиране цените на електрическата енергия. По всяко от тях регулаторът ще излезе с мотивирано становище в окончателното си решение.

Решението на КЕВР за приемане на промените в НРЦЕЕ предстои да бъде взето на закрито заседание на 14.03.2024 г., след което нормативният акт ще бъде изпратен за обнародване в „Държавен вестник“.

Общественото обсъждане беше излъчено онлайн на страницата на регулатора. Достъп до пълния запис на заседанието е достъпен ТУК