Вторник, 30 Апр 2024
           
Новини

Въвеждат нов вид такса сигурност на летищата в Бургас и Варна

   
Въвеждат нов вид такса сигурност на летищата в Бургас и Варна

Въведени са промени в ценовата политика на летищата в Бургас и Варна. Това става с одобрени нормативни промени от Министерския съвет (МС), пише News.

С одобрените промени в ценовата политика се въвежда нова такса сигурност за въздухоплавателните средства, които не превозват пътници. Също така от 15 април т.г. се увеличава размерът на таксите за кацане, за паркинг при базиране, за обслужване на пътници и за сигурност.

Актуализиран е и размерът на такса "прелитане", която събира доставчикът на аеронавигационно обслужване в обслужваното въздушно пространство на Република България - Държавно предприятие "Ръководство въздушно движение". Актуализира се и лихвеният процент за просрочено плащане на аеронавигационните такси за 2024 г., определени по реда, предвиден в Регламент на ЕС.

Въвежда се и Програма за стимулиращи отстъпки, която има за цел да привлече авиокомпании, които развиват нови маршрути. От отстъпките могат да се възползват и всички ползватели на летището.

Обновяването на ценовата политика е направена, защото концесионерът на двете летища е представил анализ, който показва, че от 2020 г. насам трафикът на летищата е значително по-слаб и възстановяването му след пандемията от COVID-19 е много по-бавно от първоначалните прогнози. Освен това, войната в Украйна също оказва негативно въздействие върху двете летища.