Неделя, 28 Апр 2024
           
Новини

Специални отличия за двама професори от УХТ на Винария 2024

   
Специални отличия за двама професори от УХТ на Винария 2024

Проф. Георги Бамбалов стана първият носител на новоучредената от Университета по хранителни технологии награда „Академичен Ритон“. Той бе удостоен от ректора проф. Галин Иванов на тържествената церемония по връчване на наградите „Златен ритон“ от международния конкурс за вина и спиртни напитки на „Винария 2024“. Тя се проведе в Конгресния център в Пловдивския международен панаир.

 „За мен е чест да връча приза на първия лауреат – един от доайените на винарската наука и практика в България, преподавател с над 45 години стаж в УХТ, научен ръководител на повече от 15 успешно защитили аспиранти и докторанти, създал школа в областта на винарската микробиология“, заяви ректорът.

Уважаваният 91-годишен професор активно е допринесъл за обучението и квалификацията на всички действащи в момента енолози у нас, автор е на повече от 100 научни публикации в областта на винарската промишленост, притежава редица патенти и авторски свидетелства.

„Академичният Ритон“ се присъжда за заслуги в развитието на винарската наука и практика, образованието на специалисти за винарската промишленост и принос за  издигане авторитета на УХТ като институция, обучаваща квалифицирани енолози.

Приемам наградата с благодарност и като знак за признателност към труда и усилията на първите преподаватели в катедра „Технология на виното и пивото“ в УХТ да организират преподаването и научно-изследователската работа, заяви проф. Бамбалов.

Връчването на приза беше прието от присъстващите изключително емоционално. Всички се изправиха на крака и бурно аплодираха своя учител, някои се просълзиха от вълнение. До края на тържествената вечер енолози поздравяваха проф. Бамбалов и се снимаха с него за спомен.

Една специална награда за един специален човек – дългогодишен преподавател, депутат, доскоро ректор на УХТ и виден шахматист - така председателят на Съюза на енолозите в България инж. Станимир Стоянов обяви решението на организацията да отличи проф. Пламен Моллов, председател на Съвета на настоятелите на УХТ.

С присъщото си чувство за хумор бившият ректор отговори: „Когато получава почетна награда, човек може да си помисли, че „песента му вече е изпята“. „Но аз силно вярвам, че отвъд това, което сме свършили заедно, напред има нови възможности и заради тях си заслужават нашите усилия“, заяви проф. Моллов. Той увери, че и занапред ефективно ще подкрепя сътрудничеството на университета с партньорските организации.

Съюзът на енолозите за първи път на „Винария 2024“ даде призовете, които отличават най-добрите специалисти в бранша и поощряват перспективните млади специалисти. Инж. Стоянов обяви инж. Димитър Димитров за „Енолог на 2023 година“, а Надежда Дюлгерска, член на УС на СЕБ, отличи носителя на наградата „Млад енолог на годината“ – инж. Антоанета Генова.

Тържествената церемония продължи с връчване на наградите „Златен ритон“ и на медалите в Международния конкурс за вина и спиртни напитки. Надпреварата бе възобновена от УХТ и Съюза на енолозите през 2023 г., а през тази ръст на участниците от България и чужбина с 30%. В награждаването се включиха преподаватели от УХТ, част от златните медали бяха дадени от председателя на Общото събрание и председател на втората дегустационна комисия доц. Христо Спасов, зам.-ректорът проф. Десислав Балев и доц. Николай Стоянов, председател на първата дегустационна комисия. Златни ритони бяха връчени от ректора проф. Иванов, от проф. Моллов и от почетния член на Съвета на настоятелите и председател на 39-то Народно събрание доц. Борислав Великов.

На финала на церемонията завършили специалност „Технология на виното и пивото“ получиха дипломите си от УХТ, след като дадоха тържествената Дионисиева клетва. В поздравлението си към тях ректорът изрази своята убеденост, че качественото обучение и квалификацията, които са получили, е гаранция за бързата им и успешна реализация във винарското поприще. Призова представителите на бранша да посрещнат топло младите колеги, за да могат те да разкрият пълния си потенциал на специалисти.

Академичната общност на УХТ високо цени сътрудничеството с винарския бранш и отчита значението му за обучението на студентите, заяви проф. Иванов.