Неделя, 28 Апр 2024
           
Бизнес

Европейската индустрия започва битка за своето бъдеще

   
Европейската индустрия започва битка за своето бъдеще

Срещата на високо ниво в Антверпен за индустриална конкурентоспособност, на която присъстваха високопоставени представители на ЕС, постави началото на публичен дебат за това докъде трябва да стигне Европа в подкрепа на местните индустрии и как екологичните цели и индустрията могат да бъдат обединени.

На 6 юни европейците ще се стекат в избирателните секции, за да изберат нов Европейски парламент, пренареждайки изпълнителната власт на ЕС. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се стреми към втори мандат и залага на програма за индустриална конкурентоспособност.

В понеделник (19 февруари) тя обяви официално кандидатурата си. Ден по-късно тя пристигна в Антверпен, за да се срещне с коалиция от 73 лидери в индустрията.

„Посещението на Фон дер Лайен в Антверпен очевидно беше спиране на предизборната кампания“, каза Филип Йегер, политически сътрудник в базирания в Берлин мозъчен тръст Жак Делор.

В „Декларацията от Антверпен за Европейска индустриална сделка“, представена на Фон дер Лайен, изпълнителни директори и 15 индустриални асоциации заявяват, че „има спешна нужда от яснота, предвидимост и доверие в Европа и нейната индустриална политика“.

В назряващия сблъсък между привържениците на устойчивостта и лидерите в индустрията, които настояват за конкурентоспособност, декларацията от Антверпен е строг план от 10 точки, който трябва да възвърне предишната слава на европейската индустрия.

Подписалите документа настояват индустриалната сделка да бъде поставена в основата на новата европейска стратегическа програма за 2024-2029 г..

Зелената сделка беше флагманът на първия мандат на Фон дер Лайен за периода 2019-2024 г.. Подписалите компании за химикали, строителни продукти и стомана подчертават необходимостта от подновен фокус върху индустрията.

Като знак за ангажимента на Фон дер Лайен, ако спечели втори мандат,  тя предлага предприемане на коригиращи мерки по всички приложими съществуващи разпоредби на ЕС.

„Това трябва да бъде първият й законодателен акт“, се посочва в декларацията.

Други искания включват по-евтина енергия чрез премахване на регулаторните такси, европейска интеграция на мрежата и „партньорства с богати на ресурси страни“, но също и“„нов дух на законотворчество“.

Според подписалите главни изпълнителни директори това означава да се избягва „целите на политиката на Зелената сделка да бъдат последвани от подробни разпоредби за прилагане“ и да се изисква предприемачите да бъдат оставени да „процъфтяват, за да намерят най-добрите решения за преодоляване на предизвикателствата“.

„Промишлеността често се оплаква от свръхрегулиране, но не успява да предостави примери за това къде точно има свръхрегулиране и несъответствия.“, коментира Йегер.

Най-вече, подобно на Франс Тимерманс, който беше натоварен с прилагането на Зелената сделка, неговият наследник като втори по длъжност в Комисията трябва да отговаря за „обезпечаването на Европейската индустриална сделка“, се подчертава в декларацията от Антверпен.

Търсене на нов консенсус

Премиерът на Белгия Александър Де Кро беше движещата сила на срещата в Антверпен заедно с асоциацията на химическата промишленост и беше в челните редици на призивите за Европейска индустриална сделка.

Химическият клъстер на страната му, свързан с пристанището на Антверпен, е в лошо състояние –  цените на енергията са високи, а търсенето на химически продукти е ниско. Всяка трета производствена линия не работи.

Да бъдеш притиснат между Франция и Германия – най-големите страни в ЕС с много по-дълбоки джобове от Белгия, не помага на ситуацията.

„Европа е на прага на сблъсък между големите потребители на промишлени субсидии като Франция и Германия и по-малките държави, които просто не могат да си позволят да се изравнят с тях“, обясни Домиен Вангенехтен, старши политически съветник в климатичния мозъчен тръст E3.

Датските представители коментираха пред Euractiv, че разхлабените правила за държавна помощ трябва да отпаднат .

Това означава, че Европа е в процес на намиране на нов консенсус за балансирането на подкрепата за индустрията, устойчивостта и конкурентоспособността.

„Могат ли целите за устойчивост и климата да бъдат съчетани с конкурентоспособността или трябва да намалим амбицията на Зелената сделка, за да намалим тежестта върху компаниите?“,  попита Йегер.

Декларацията от Антверпен „е фокусирана върху конкурентоспособността“, добави той.

„Целите на Европа в областта на климата и дългосрочната промишлена конкурентоспособност са не само съвместими, а се допълват“, каза Лорънс Тубиана, главен изпълнителен директор на Европейската фондация за климата, която отпуска милиарди долари в подкрепа на европейската климатична програма.

Тубиана, който действа като „главен стратег“ за цяла екосистема от европейски мозъчни тръстове и неправителствени организации, подчерта, че „направено по правилния начин, едно общоевропейско индустриално споразумение, може да бъде интегрирано в историческото Зелено споразумение“. Ако това се случи, може да се ускори зеленият преход, конкурентоспособност и сближаването, а по-бедните региони да наваксват.

С обявяването на кандидатурата на Фон дер Лайен изборната кампания в ЕС може да започне с пълна сила. Както и борбата за това в каква посока да се насочи индустриалната стратегия на Европа.

„Дебатът за това как да се повиши индустриалната конкурентоспособност на Европа в контекста на глобалната надпревара за чиста енергия е важен и трябва да играе ключова роля в предизборната кампания за ЕС“, посочи Вангенехтен.