Неделя, 28 Апр 2024
           
Бизнес

МОН и община Карлово сближават бизнеса и образованието

   
МОН и община Карлово сближават бизнеса и образованието

Министърът на образование и науката Галин Цоков се срещна с кмета на община Карлово Емил Кабаиванов за обсъждане на възможната съвместна работа на бизнеса и образованието. Това стана ясно от пресцентъра на МОН.

Поводът за обсъждането станаха големите машиностроителни предприятия в региона, в които има липса на работна ръка. По тази причина местният бизнес иска да подпомогне професионалната гимназия "Братя Евлогий и Христо Георгиеви", в която се обучават ученици в специалности с очакван недостиг на пазара като "Електрообзавеждане на транспортна техника" и "Техник по транспортна техника - Автотранспортна техника".

"За Министерството на образованието и науката е важно да бъде запазено обучението по такива професии и то да получава подкрепа", подчерта проф. Цоков.

Кметът на Карлово посочи, че общината се стреми да изгради пряка връзка между бизнеса и образованието и да се обучат кадри, нужни за индустрията.

Министър Цоков също обясни, че такава стъпка изисква да спазва определена процедура и по този начин да се вземе най-доброто решение за децата.

Друга стъпка, която е важно да бъде взета за попълване на липсите на пазара на труда, са децата, които са пред отпадане или вече са отпаднали от образователната система. По този повод Галин Цоков посети и Центъра за работа с деца на улицата в Карлово.

Данните от общината сочат, че 90% от децата, които посещават този център, са се върнали в училище. Това може да бъде от полза и на национално ниво, посочи Цоков.