Неделя, 28 Апр 2024
           
Бизнес

Фонд на фондовете стартира пазарни консултации за два нови инструмента

   
Фонд на фондовете стартира пазарни консултации за два нови инструмента

Фонд на фондовете стартира пазарни консултации за два нови инструмента – „Фонд Иновации в предприятията“ и „Фонд за технологичен трансфер“. Допитването до пазара ще се проведе в периода от 19 февруари до 8 март, като в рамките на срещите с участниците ще се обсъдят параметрите на двата финансови инструмента.

Кои са дискутираните теми

- пазарни възможности и основни фактори, свързани с рисковото финансиране и развитието на предприемаческата екосистема;

- структура и основни параметри на финансовите инструменти, в т.ч. механизъм за прилагане, размер на ресурса, териториално разпределение, постигнати резултати, начин на разпределение на приходите и др.;

- инвестиционна стратегия и процес за набиране на потенциални инвестиции;

- индикативни условия на финансиране: основни очаквани параметри, вкл. необходимост от набиране на частен капитал, ценови условия, размер, срочност и др.
Структура на фондовете и екипите, които ще го управляват.

”Фонд Иновации в предприятията“ с общ бюджет от 32,17 млн. евро се финансира със средства по Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ (ПКИП) 2021-2027. Чрез него ще се оказва подкрепа на проекти с цел стимулиране на предприемаческата активност за създаване на компании, базирани на иновациите и разработващи продукти и услуги с висока добавена стойност, изграждане на устойчива екосистема с висок иновационен потенциал, подобряване на достъпа до знания, технологии и иновации в по-слабо развитите региони и ускоряване на прехода към икономика на знанията.

„Фонд за технологичен трансфер“ с бюджет от 56,6 млн. евро е финансиран със средства по Програма „Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“ (ПНИИДИТ). Той ще се изпълнява в комбинация с безвъзмездна финансова помощ (БФП), включително и в рамките на една операция. Ще насърчава развитието на потенциала в приоритетните области на Иновационната стратегия за интелигентна специализация 2021-2027 и ще допринесе за изграждане на мост между науката и бизнеса.

Ресурсът ще се насочи към спин-оф компании, стартиращи високотехнологични компании и предприятия, базирани на знанието като част от индустриални стартъп системи, превръщане на научни разработки в пазарно приложими продукти и технологии, комерсиализация и управление на интелектуалната собственост. Ще се стимулира и процеса на разгръщане и акселерация на стартиращи компании около развити индустрии и клъстери.

Срещите ще се провеждат до 8.03.2024 г. за повече информация - [email protected].