Понеделник, 29 Апр 2024
           
Бизнес

Nike ще намали служителите си

   
Nike ще намали служителите си

Nike ще намали глобалната си работна сила с около 2%, докато гигантът за спортно облекло продължава да полага усилия за свиване на разходите, за да се противопостави на по-слабите перспективи за продажбите и нарастващата конкуренция, пише Bloomberg.

Базираната в Орегон фирма не предоставя информация за броя на служителите, които ще бъдат засегнати, но в момента тя има около 83 700 работници по целия свят.

„Действията, които предприемаме, ни поставят в позицията да определим правилния размер на нашата организация, за да се възползваме от най-големите си възможности за растеж, тъй като интересът към спорта и здравето никога не е бил по-силен“, гласи изявлението на Nike.

Съкращенията на работни места следват новините от декември, че компанията иска да спести 2 млрд. долара разходи, включително чрез намаляване на работната сила и опростяване на продуктовата линия, докато предпазливостта на потребителите натежава върху продажбите.

Новината предизвика понижение на цената на акциите на Nike, които се борят да се възстановят и остават с около 2% надолу тази година.

Съкращенията ще се случат на две фази, сочи бележка на Nike, разгледана от Bloomberg News. Първата фаза ще започне днес и ще продължи през следващата седмица. Втората ще бъде завършена до края на четвъртото тримесечие на компанията.