Неделя, 28 Апр 2024
           
Бизнес

Лукойл е завела две дела заради отнетия Росенец, но думата е на КС

   
Лукойл е завела две дела заради отнетия Росенец, но думата е на КС

Рафинерията "Лукойл Нефтохим Бургас" е завела две дела заради отнетата ѝ миналата година концесия върху терминала за разтоварване на танкери "Росенец", пише "Медиапул". И двете дела обаче стоят на трупчета заради разглеждането на казуса в Конституционния съд, който бе сезиран от президента Румен Радев през октомври 2023 г. Радев твърди, че парламентарното решение за прекратяване на концесията е взето прибързано, може да наруши доставките на суровина за преработка, освен това противоречи на основния закон и интересите на гражданите.

Едното от заведените от "Лукойл Нефтохим Бургас" дела е пред Бургаския окръжен съд . То е срещу Изпълнителна агенция "Морска администрация" и е заради отнемането на лиценза на дружеството за пристанищен оператор на "Росенец", което пък е основано на решението на парламента за прекратяване на концесията за управление на терминала.

Другото дело е пред Върховния административен съд. То е срещу държавата и е заради отнемането на самата концесия за "Росенец". Според "Лукойл" това е незаконно, защото член 5К от еврорегламент 2022/576 на Съвета от 8 април 2022 г. за новите ограничителни мерки срещу Русия заради войната в Украйна предвижда забраните да не се прилагат до 10 октомври 2022 г. за договори, сключени преди 9 април 2022 г. Точно такъв е концесионният договор за "Росенец", подписан през 2011 г. от правителството на Бойко Борисов. Тоест до 10 октомври 2022 г. правителството е трябвало да реши да прекрати този договор, но на 6 октомври кабинетът взема решение 738. С него позволява продължаването на изпълнението на договора за предоставяне на концесия върху "Росенец". Бившият оператор на нефтения терминал има претенции, че така е потвърден концесионният договор, защото държавата е изразила волята си, съгласно изискванията на еврорегламента.

Вчера стана известно, че "Лукойл" ще съди страната и за определената вноска на компанията във фонда за енергийна сигурност.