Събота, 27 Апр 2024
           
Свят

Германските инвестиции в Китай достигнаха нов връх

   
Германските инвестиции в Китай достигнаха нов връх

Преките германски инвестиции в Китай са нараснали с 4,3% до рекордните 11,9 милиарда евро миналата година и също са се увеличили като дял от общите инвестиции на страната в чужбина, показват официални данни на Bundesbank, цитирани от Ройтерс.

Данните подчертават опасенията, че германските фирми продължават да инвестират сериозно в Китай въпреки апелите на правителството към тях да намалят експозицията си и рязкото намаляване на инвестиционните гаранции за страната.

Все пак германските инвестиции в Китай през последните четири години бяха финансирани изцяло от реинвестираната печалба и компаниите също така изтеглиха капитал, рисувайки по-нюансирана картина.

"Можем да предположим, че остава разделение между малкото големи компании и повечето малки и средни предприятия", каза в доклада икономистът на Германския икономически институт (IW) Юрген Матес.

Делът на германските фирми, които напускат китайския пазар или обмислят да го направят, се е удвоил до 9% през последните четири години, установи проучване на Германската търговска камара в Китай, публикувано миналия месец.

Общите преки чуждестранни инвестиции в Германия спаднаха през миналата година до 116 милиарда евро от около 170 милиарда евро през 2022 г., тъй като най-голямата икономика в Европа беше на ръба на рецесията, се казва в доклада на IW.

Инвестициите в Китай като дял от общите инвестиции на Германия в чужбина се повишиха миналата година до 10,3%, най-високото ниво от 2014 г., докато германските преки инвестиции на други места в Азия останаха в застой на около 8%.

Германия е изправена пред дилема. Въпреки че иска да намали експозицията си към Китай, страната остава най-важният й търговски партньор за осма поредна година през 2023 г., според предварителните данни на статистическата служба.

Политиците в коалиционното правителство на германския канцлер Олаф Шолц са разделени относно това доколко трябва да се намали рискът от излагане на контакт с Китай, като социалдемократите на Шолц (SPD) търсят по-малко агресивни съкращения от младшите коалиционни партньори Свободните демократи и Зелените.

Шолц ще пътува до Китай с бизнес делегация от 15 до 16 април, според информация на Ройтерс.