Неделя, 28 Апр 2024
           
Свят

Марихуана ще бъде легализирана в Германия от 1 април

   
Марихуана ще бъде легализирана в Германия от 1 април

Марихуана ще бъде легализирана в Германия. Федералните провинции на Германия одобриха предложението на министъра на здравеопазването Карл Лаутербах за за нейното легализиране. Преди гласуването в горната камара на парламента (Бундесрата) няколко провинции, включително Бавария и Саарланд, се противопоставиха на инициативата, но техните гласове не се оказаха решаващи, отбелязва вестник BILD, пише Факти.

"Потреблението на (марихуана) в Германия се е увеличило рязко през последните години. Сега трябва да преосмислим този процес и да се борим с черния пазар. Аз самият съм против легализирането на канабиса от много години. Сега промених решението си“, обясни самият Лаутербах.

След влизането в сила на закона, присъдите за продажба на марихуана ще бъдат преразгледани в цяла Германия. Само в Берлин прокурорите ще бъдат принудени да прегледат около 3500 случая. Според министъра на правосъдието на Северен Рейн-Вестфалия Бенямин Лимбах, амнистията за осъдените за наркопрестъпления би била огромно бреме за федералните провинции.

Знаковият закон позволява на пълнолетните хора да притежават до 25 грама канабис за лична употреба на публични места. До три живи растения канабис ще може да бъдат отглеждани легално у дома и до 50 грама канабис ще може да се съхраняват за лична употреба там.

Пушенето на трева на публични места ще бъде забранено в училища, спортни съоръжения и в радиус от 100 метра от тези места.