Понеделник, 06 Май 2024
           
Бизнес

КЗК разреши на собственика на I&G да придобие SDI

   
КЗК разреши на собственика на I&G да придобие SDI
  pixabay

Според регулатора обединената застрахователна компания ще получи значителен пазарен дял, но на пазар с ниска степен на лоялност на клиентите и лесно преориентиране към други брокери, пише Investor.

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е разрешила сделката за придобиването на „Ес Ди Ай Груп“ АД (SDI) от „Юнилинк България“ АД, дружество на полския застрахователен брокер Unilink S.A., след като проведе и задълбочено проучване на пазара на застраховки.

Решението е публикувано на сайта на регулатора.

Комисията посочва, че конкуренцията на пазара на продажба на застрахователни продукти няма да бъде нарушена, тъй като навлизането на пазара е лесно – в България към момента оперират 342 застрахователни брокера и структурата на пазара е силно раздробена.

КЗК посочва също така, че и застрахователните компании, и крайните потребители са свободни безпроблемно да преминават от един брокер към друг, включително и преди изтичане на срока на застраховката. Затова и регулаторът приема, че придобиващата група няма да има възможност за независимо поведение на пазара, тъй като ще е зависима от поведението както на основните си конкуренти, така и на застрахователите и на крайните потребители.

Участниците в сделката

„Юнилинк България“ оперира в страната посредством „Ай Енд Джи Иншурънс Брокерс“ ООД (I&G), което придоби през 2020 г. Краен собственик е регистрираното в САЩ, щата Делауер, дружество Acrisure Holdings, Inc.

Дружествата от групата извършват дейност по застрахователно посредничество в Централна и Източна Европа и имат установено присъствие в Полша, България, Чехия, Словакия и Румъния в резултат от извършени придобивания.

И за „Юнилинк България“, и за „Ес Ди Ай Груп“ водеща застраховка е „Гражданска отговорност“, при дистрибуцията на която в резултат на сделката придобиващата група ще заеме лидерско място на пазара.

Обединената група ще получи значителна преднина на пазара и при застраховката „Помощ при пътуване“.

Анализ на конкуренцията

Обичайно застрахователните дружества работят с голям брой брокери, чрез които клиентите могат да сключат застраховки. Така например анкетираното дружество „ДЗИ-Общо застраховане“ ЕАД има сключени договори с 328 брокера, „ДЗИ-Животозастраховане“ ЕАД - с 266 брокера, ЗЕАД „Булстрад живот Виена Иншурънс Груп“ АД - с 260 брокера, а „Застрахователно акционерно дружество ДаллБогг: Живот и Здраве“ АД – с над 500, посочват от КЗК.

Комисията констатира, че застрахователните дружества не предлагат сами услугите си, защото това би довело до администриране на огромен брой застрахователни полици, съставяне на множество документи, проверки, въвеждане в системи, комуникация с клиенти и отчитане.

Отношенията между застрахователните компании и брокерите се определят от договор за посредничество, който – както КЗК е установила, може лесно да бъде разтрогнат (по взаимно съгласие) и не съдържа клаузи за изключителност.

„Ес Ди Ай Груп“ и „Ай Енд Джи Иншурънс Груп“ на „Юнилинк“ са най-големите брокери на пазара, с най-голям дял изплатени комисиони за посредничество от застрахователните компании. На пазара на отделните застраховки дружествата са лидери при „Гражданска отговорност“, в топ 3 са при застраховката „Пожар и природни бедствия“ и „Помощ при пътуване“, в топ 6 са при застраховка „Злополука“.

Брокерите предлагат и специфични застрахователни продукти, разработени съвместно с компаниите.

КЗК подчертава, че пазарът на застрахователни продукти не се отличава с особена лоялност. Водещо за потребителите на застрахователни услуги при избор на застрахователен посредник е професионализмът при предоставяне на обслужването, както и съдействието при настъпило застрахователно събитие и цената на застраховката, особено що се касае за „Гражданска отговорност“.

Според Комисията няма и непреодолими пречки за навлизането на пазара при установения режим на регистрация на застрахователните брокери.