Понеделник, 04 Мар 2024
           
Бизнес

SPARK разширява автопарка си до 1200 електромобила до средата на годината

  12.02.2024 10:26  
SPARK разширява автопарка си до 1200 електромобила до средата на годината

Услугата за споделена мобилност с електрически автомобили SPARK представи днес абонаментен план на своите потребители. Новият план SPARK Pro предоставя на потребителите предвидимост на разходите за периода на абонамента, като в същността си, той дава възможност за свободно използване на всеки един електромобил от услугата неограничен брой пъти в рамките на 60 минути или 50 км за всеки ден от абонамента. Това на практика е първият абонаментен план за услуга в сферата на транспорта в България и представя у нас концепцията за мобилността като услуга (MaaS – mobility as a service). Абонаментният план може да бъде седмичен или месечен, като по този начин е подходяща алтернатива дори за кратки периоди, в които е необходим по-чест достъп до автомобил, пише Economy.

За да отговорят на очакваното голямо потребителско търсене от SPARK са се ангажирали със значително увеличение на автопарка си в много кратки срокове. За последната година SPARK извърши значително разширяване на автопарка си в страната от 500 на 850 напълно електрически автомобила, като до средата на годината се очаква те да преминат 1200 броя.

„SPARK Pro е проект, по който работим от доста време, и сме убедени, че с този план ще предоставим работещо транспортно решение за голям брой хора на изключително достъпна цена. Тук основният фокус не е автомобилът, а функцията, която извършваме чрез него – самото пътуване. Продуктът притежава голяма част от предимствата на притежаването на автомобил, без почти нито един от недостатъците му. SPARK Pro е много добра алтернатива на втора кола в семейството или заместващ автомобил, а защо не и основен, особено в контекста на нуждите на по-младото поколение, където се наблюдава тенденция към намаляване на склонността за притежаване и дългосрочно обвързване с един конкретен модел автомобил. Планът SPARK Pro позволява на потребителите да спестят до 78% от стойността на пътуванията в сравнение със стандартното ползване на услугата. Те получават достъп до близо 1000 коли на разположение по всяко време и навсякъде из града. Могат да ги използват когато и както пожелаят, неограничен брой пъти на ден до преминаването на някой от заложените в плана дневни прагове - 60 минути или 50 км.” коментира Димитър Стоянов, Изпълнителен директор на SPARK в България.

SPARK вярва, че бъдещето на транспорта е споделено, електрическо и без вредни емисии. Наскоро партньорската мрежа, на която зареждат автомобилите в SPARK – Eldrive, обяви че започва да компенсира въглеродната следа на заредената електроенергия за всички свои потребители, чрез гаранции за произход от ВЕИ.

SPARK е водеща марка в сферата на споделената мобилност в Европа. Услугата предлага единствено електрически автомобили, което я отличава от голяма част от конкурентите й. Частната компания UAB SPARK Technologies (Литва) контролира дейността на услугата в Литва и България. Дейността на компанията е фокусирана върху подобряването на ежедневния живот и мобилност, чрез осигуряване на лесно достъпно пътуване с нулеви емисии. Глобално платформата разполага с автопарк от над 2100 електрически автомобила и оперира изцяло през мобилно приложение.