Четвъртък, 02 Май 2024
           
Бизнес

Болерон се листва на БФБ и иска да стане компания за $1 милиард

   
Болерон се листва на БФБ и иска да стане компания за $1 милиард

На 15 февруари българският застрахователнен брокер "Болерон" за първи път ще се листне на  Българската фондова борса. Компанията търси €4 милиона от инвеститорите. С този капитал ще навлезе на пазарите на Румъния и Гърция тази година.

Още по-амбициозната цел на дружеството е по-дългосрочна и тя е дигиталният брокер да се превърне в компания за $1 милиард, коментира пред Money.bg Александър Цветков - съосновател и изпълнителен директор на "Болерон".

Компания еднорог след 10 години?

"Моята житейска цел е да направим компанията ни поне от $1 милиард оценка. За това са ни необходими 10 години и ние имаме този 10-годишен план за развитие. Ние не искаме да продаваме компанията си, а искаме да продължаваме да нарастваме бизнеса си", заяви Цветков.

Преди тази амбициозна цел, компанията има да извърви доста стъпки. И вече го прави. Александър ни разказва, че именно благодарение на капитала, който ще съберат от Българската фондова борса за навлизане на пазарите на Румъния и Гърция и партньорствата им с големи компании у нас и в чужбина, бизнесът ще нарасне значително.

Застрахователният брокер вече работи с българския телеком "Виваком", ще има партньорства и с големи гръцки и румънски компании. Водят преговори с два телекома, с две енергийни компании и с най-големия И-Комерс търговец на Балканите, които искат да ползват софтуера на "Болерон".

"Решихме да наберем капитал през БФБ, който е необходим за разратването на бизнеса ни в чужбина. Искаме в Румъния и Гърция да се разрастнем, защото там имаме партньори, които имат милиони клиенти и искат да ползват нашия софтуер, да продават застраховки на техните клиенти".

С какво "Болерон" е интересна компания за инвеститорите?

"Нашата компания е интересна за инвеститорите, защото ние съчетаваме софтуерния бизнес, ние сме технологична компания, със застраховането в едно. Това прави потенциалът за растеж много голям. Ние разчитаме на много наши клиенти да станат инвеститори, да станат акционери и да печелят от растежа на компанията ни в годините напред", категоричен е изпълнителният директор на "Болерон".

Краткосрочната цел на компанията е за няколко години бизнесът им да нарастне многократно и мислят, че това ще стане в голяма степен, благодарение на пазарите на Румъния и Гърция. Страни, в които живеят 36 милиона души.

Дигитална инфраструктура за застраховане

Един от големите плюсове на компанията, според Александър Цветков, е по-малката необходима инвестиция за навлизането извън България. Планират отварянето на един централен малък офис с екип около 10 души, софтуерни разработчици, който ще интегрират двата нови пазара.

Очакват конкуренция и вярват, че това е здравословно за всеки бизнес.

"Въпреки това смятаме че конкуренцията няма да има никакъв шанс пред нас, именно благодарение на инфраструктурата, с която ние разполагаме."

Ръст на приходи и печалби

До момента "Болерон" има над 6 милиона и половина продажби директно през техния брокер, като през 2023 година са направили почти 3 милиона и половина, което е повече от първите 3 години взети заедно.

Това се дължи най-вече на тяхното продуктово портфолио, което нараства. Планът им за тази година е над 100% ръст за бизнеса, а догодина още над 100% ръст само в България.

Откакто са на пазара у нас, от 4 години насам, "Болерон" е свидетел на промяната в застрахователната култура на българите. Когато стартират, търсенията в Google на застраховки са около 500 месечно. В момента са над 50 000. Това е над 100 пъти нарастване и категорично е много добра новина, смятат от компанията.

MONEY.BG