Сряда, 01 Май 2024
           
Бизнес

Google Gemini: Ще детронира ли ChatGPT и MS Copilot

   
Google Gemini: Ще детронира ли ChatGPT и MS Copilot

Мащабен ребрандинг, но и сериозни подобрения "под капака" получи генеративният чат бот на Google. След като близо година той се казваше Bard, онлайн гигантът го прекръсти на Gemini - по името на новите големи езикови модели, с които компанията иска да детронира ChatGPT.

Вече е налична и платена версия, която е с още по-големи възможности.

От пародия до конкурент

За Google тази битка вече е въпрос и на чест. Според мнозина, компанията не е очаквала експлозивната популярност на ChatGPT и така за броени месеци се е наложило разнообразните ѝ AI разработките да се превърнат в потребителски продукт. Личеше си.

Bard беше разочароващ във всички аспекти, освен скоростта - отговорите му бяха постни, фактологията им куцаше, а генерирането на програмен код беше с катастрофални резултати. Постепенно ботът беше (леко) подобрен и получи интеграции с останалите продукти на Google, но междувременно Microsoft се възползваха от голямата си инвестиция в OpenAI и GPT-3.5 Turbo и GPT-4 влязоха в основата на Copilot-а, който вече работи в търсачката Bing, Windows и Office приложенията.

В края на миналата година онлайн гигантът показа, че не се примирява със ситуацията и показа AI моделите Gemini Nano (който е вграден в Pixel и Samsung Galaxy S24 смартфоните), Gemini Pro и Gemini Ultra. Именно последните два модела вече са достъпни за потребителите включително и у нас.

Gemini Pro е в безплатната версия на бота, докато Gemini Ultra моделът задвижва премиум предложението Gemini Advanced, което ще се бори с платените варианти на ChatGPT и Microsoft Copilot. Той струва 19,99 долара на месец или идва като част от Google One плановете с 2 терабайта място в облака.

Струва ли си?

След като Bard ни разочарова през лятото, решихме да пробваме Gemini в общодостъпната му версия сега. Ако трябва да обобщим наблюденията си в едно изречение то ще е следното: Google се движат в правилната посока, но има какво да подобряват.

  • Качеството на отговорите при Gemini изглежда по-високо в сравнение с това при безплатните версии на Copilot и ChatGPT.
  • Бързодействието остава силна страна на бота на Google - даже и комплексните задания се изпълняват субективно по-бързо, отколкото при конкурентите.
  • "Халюцинациите" при Gemini са доста по-малко, отколкото при Bard - когато ботът няма достатъчно информация по дадена тема, той доста подробно ще ви уведоми за това.
  • Достъпът до информация от Мрежата е ненадежден - на въпрос за новините от деня Gemini извади няколко актуални заглавия, но и ни върна в свят, в който Вежди Рашидов е председател на Народното събрание и има значение колко болни с вариант "Омикрон" са били хоспитализирани - това е информацията, с която алгоритъмът е "трениран". Без видима причина не се извлича информация от YouTube клипове, които в други случаи се анализират без проблем.
  • Gemini не иска да замести търсачката - отговорите на всяко фактологично запитване вървят с коментара, че е добре потребителят да направи свое собствено проучване.
  • Генерираният код е с по-добро качество, което в сравнение с Bard означава, че работи. Програмистите обаче още доста време ще спят спокойно.
  • Ботът е изключително възпитан и политически коректен - ще е сериозно предизвикателство да превърнете Gemini във виртуален пропагандист. В този аспект се вижда сериозна разлика спрямо защитите на Bard.
  • Генерирането на изображения все още не работи в ЕС - вероятно заради GDPR.

Като цяло, подобренията в бота на Google са позитивна новина - конкуренцията в AI сферата винаги е добре дошла. Gemini определено догонва останалите играчи, но има и слабости. За пореден път изглежда, сякаш онлайн гигантът не е разгърнал пълния си потенциал. Все още.