Събота, 27 Апр 2024
           
Новини Политика

Напрежение в сглобката: Ще стане ли Габриел и премиер, и външен министър?

   
Напрежение в сглобката: Ще стане ли Габриел и премиер, и външен министър?

  Въпросът кой ще е министър на външните работи след ротацията в правителството все още не е намерил своето решение и е един от източниците на напрежение между ГЕРБ и "Продължаваме промяната -Демократична България" (ПП-ДБ), пише MEDIAPOOL

Сегашният външен министър Мария Габриел (ГЕРБ), която е вицепремиер, през март ще заеме мястото на сегашния министър-председател от ПП-ДБ Николай Денков, който пък ще стане вицепремиер. Такава е писмената договореност между двете формации, която обаче не предвижда изрично ротация за поста на външния министър.

Както научи Mediapool, желанието на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов било Мария Габриел да бъде едновременно премиер и външен министър. Друг вариант е Денков да стане вицепремиер и да оглави МВнР, а третият вариант – да те търси трети човек за поста.

Източници в управляващото мнозинство, с които Mediapool разговаря, подчертават, че финално решение все още няма.

Както може да се очаква, ПП-ДБ не са склонни на варианта един и същи човек да ръководи и правителството, и външно министерство. Не само защото при подобен вариант всички ключови постове, свързани с външната политика, ще останат в ГЕРБ, а и защото отговорното поведение изисква в настоящата сложна и напрегната международна ситуация да има отделен министър на МВнР.

Затова и от ПП-ДБ вече поставят на масата възможността сегашният премиер Николай Денков да стане вицепремиер и външен министър. В този дух бе и изказването на депутата от ПП Настмир Ананиев през почивните дни пред Нова нюз: "Буквалното приемане за ротация е Габриел - премиер, акад. Денков - вицепремиер с портфейла ѝ. Редно е той да стане външен министър".

Неофициално се говори, че неочакваните критики на Бойко Борисов от миналата седмица срещу планираното посещение на Денков в САЩ е било свързано именно с този спор. Междувременно премиерът впоследствие се отказа да пътува, тъй като се оказа притиснат от протеста на зърнопроизводителите.

"Нищо чудно накрая въпросът да се реши на принципа "двама се карат, трети печели", коментират неофициално източници от мнозинството, според които не е изключено накрая външен министър да не станат нито Габриел, нито Денков, а трети човек. "И това обаче няма да е бързо и лесно решение, защото ще е важно на коя формация ще е кандидатът", добавят те.

Какво искат самите Денков и Габриел?

Според източници на Mediapool Мария Габриел държи да запази поста си като външен министър и след ротацията. "Тя дори дава сигнали, че е по-скоро склонна да се откаже от цялата договорка, ако не остане начело на МВнР", разказват участници в управляващото мнозинство, но уточняват, че това може да са просто заплахи, за да увеличи шансовете си да запази поста на външен министър.

Друго обяснение, което няма официално потвърждение е, че Мария Габриел се надява след формирането на новата Европейска комисия догодина да получи важен европейски пост, свързан именно с външната политика, и затова така искала да остане министър в МВнР.

През почивните дни Габриел не каза в прав текст дали след ротацията иска да съвместява премиерския и министерския пост. "Имаме споразумение, в което ясно е казано след ротацията кой какъв ще бъде. В момента финализираме процеса по оценка на МВнР. Външно министерство също ще бъде оценявано. Искам обективност и признаване на факти", каза тя пред журналисти в събота.

В приетата от Николай Денков и Мария Габриел още през май миналата година декларация, когато ГЕРБ и ПП-ДБ се разбраха да направят правителство, въпросът с външния министър не е уточнен. В текста е записано следното: " Министър-председател за първия период от 9 месеца ще бъде акад. Николай Денков, а Мария Габриел – заместник министър-председател и министър на външните работи, а за втория период от 9 месеца министър-председател ще бъде Мария Габриел, а акад. Николай Денков – заместник министър-председател."

Тогава и публично не беше казано, че е възможно след ротацията Габриел да стане премиер, но да запази поста си на външен министър. Не беше и уточнено кой точно министерски пост ще заеме Денков, но заради липсата на опит по отношение на външната политика очакванията бяха, че ще стане министър на образованието, какъвто вече е бил.

Доскоро и изказванията на самия Денков бяха, че се надява след ротацията да стане министър на образованието – пост, който заемаше и в служебните правителства през 2021 година, и в кабинета на Кирил Петков през 2022 година.

"Живот и здраве, март догодина, може би, отново ще бъда министър на образованието и науката", каза той на младежки форум през ноември 2023 година и се обърна към присъстващите с думите: "Тогава ще можем отново да направим среща и ще може вие да ми кажете какво можем да направим за вас".

За изтеклите 9 месеца като премиер, обаче, Николай Денков не само натрупа външнополитически опит, но и демонстрира завидно справяне в най-различни критични ситуации.

Нейнски: Най-добре "да се отвори ветрилото"

Според бившия външен министър Надежда Нейнски по въпроса с поста в МВнР сега е най-добре "да се отвори ветрилото" и да се намерят "хора, които допълнително да подпомогнат работата в правителството, а не да се концентрира".

"Надявам се, че те имат яснота кой ще бъде човекът. Дали ще е г-н Денков, дали ще е Мария Габриел, дали ще е някой друг – това е решение на евроатлантическото мнозинство. Защото ако сега започнат отново да се търсят хора и да се питаме кой и по какъв начин да го разпределим, това ще бъде още един допълнителен удар върху авторитета им", каза тя пред бТВ и изрази надежда решението да не се взима чак сега, а да е било взето още преди няколко месеца.

На въпрос дали е добро решение Денков да заеме поста, тя отговори, че не е важна нейната преценка:

"Трябва във всички случаи да бъде човек, който да може да провежда политиката, която ще бъде водена от България. Академик Денков и неговите колеги сами ще преценят дали ще бъде той човекът".

Попитана за възможността Габриел да съвместява премиерския и минстерския пост, Нейнски подчерта, че такива случаи има в други държави в Европа, но допълни: "Във всички случаи работата на външния министър е изключително интензивна и е много трудно да се съвместяват безкрайните пътувания с управлението вътре в страната".

През последните повече от 20 години в България само веднъж премиер е бил и външен министър. Това беше по време на служебното правителство с премиер Марин Райков през 2013 година - той беше едновременно и министър-председател, и външен министър.

Още едно неизвестно в уравнението

Източници на Mediapool разказват, че въпросът с това кой ще стане министър на външните работи е свързан и с това колко от другите министри ще бъдат сменени. Причината е, че ПП-ДБ настояват за смяната на най-много 2-3 души от сегашния кабинет, които по-скоро са от орбитата на влияние на ГЕРБ. Докато партията на Борисов иска повече смени и то на министри на ПП, както и включването на повече пряко свързани с ГЕРБ лица в кабинета.

"За какво ще се договорят в крайна сметка по отношение на останалите министри може да се окаже от значение за решаването на въпроса с външния министър. Ако ГЕРБ отстъпи на искането за по-малко смени, то тогава ще има аргумент да настоява за оставането на Габриел на поста външен министър. Ако стане обратното – то ще е аргумент за Денков", коментират неофициално депутати.