Събота, 27 Апр 2024
           
Коментари Новини

Нова измама с есемеси и популярна стрийминг платформа краде лични данни на българи

   
Нова измама с есемеси и популярна стрийминг платформа краде лични данни на българи

Появи се нова фишинг схема с есемеси, която засяга популярна стрийминг платформа и краде лични данни на българи, пише OFFNEWS

Потребители на Нетфликс у нас са получили есемеси от номер InfoSMS – популярна платформа за изпращане на текстови съобщения при заплащане на сметки, възстановяване на регистрации онлайн и други.

Есемесът, уж изпратен от Нетфликс, гласи следното: Potv’rdete dannite si v ramkite na 24 chasa, predi akaunt’t vi da b’de ogranichen.

Това съобщение е последвано от линк, който уж е на популярната стрийминг платформа, но изписан малко по-различно: myflixprofile. След като линка се отвори, страницата също е едно към едно копие на известната стрийминг платформа.

Тук вече се въвеждат имейл или телефонен номер, както и парола.

 

При проследяване на линка в популярна платформа за проверка на URL адреси излизат два източника – един от Франция и един от Русия. От конкретният IP адрес излизат още интересни линкове, като такива свързани с популярната платформа за банкиране Револют, медията "Гардиън", сайтът за онлайн разговори Zoom, стрийминг платформата Spotify и много други.

На официалния уебсайт на Нетфликс  може да се намерят указания за какви атаки от тяхно име трябва да се внимава.

"Netflix никога не изпраща текстови съобщения или имейли, в които иска лична информация, в това число – банкови данни и пароли. Никога не искаме да плащате абонамента си през трети страни", посочват от платформата.

От там отбелязват още, че ако в текстово съобщение или имейл има линк, който потребителите не разпознават, не трябва да кликват на него. Платформата съветва още незабавно да се смени паролата, както и да се изпрати имейл на официалните им адреси.

Над една пета от фишинг имейлите идват от Русия, като това е най-разпространеният вид кибер престъпление в света. Всеки ден се изпращат 3,4 милиарда спам имейли. Най-често се крадат лични данни. Google блокира около 100 милиона фишинг имейли на ежедневна база.

Друг вид измами са свързани с набиране на работна ръка, като се предлага заплащане на ден в долари или евро.