Сряда, 01 Май 2024
           
Новини

Петима българи са обвинени като най-големите крадци на социални помощи във Великобритания

   
Петима българи са обвинени като най-големите крадци на социални помощи във Великобритания

Петима български граждани са обвинени като най-големите крадци на социални помощи в криминалната история на Великобритания, пише Mediapool.

Заподозрените са на възраст между 26 и 52 години. Те са уличени в Лондон за създаването на "фабрика" за производство на фалшиви медицински свидетелства и подправени документи, заради което през май ще бъдат съдени за измама и пране на пари.

Общият размер на откраднатите средства е над 50 милиона паунда. Прокуратурата показа публично и видеозапис, на който  се вижда как те пръскат банкноти все едно са в чалга заведение.

Бандата e подала хиляди фалшиви искания за изплащане на социални помощи (Universal Credit), използвайки фалшиви документи, включително фалшиви фишове за заплати и фалшиви медицински документи, съобщават британските власти.

По време на акциите полицията е открила пачки пари, натъпкани в пазарски чанти и куфари, луксозен автомобил и дизайнерски стоки, включително часовници, якета и очила.

Българските граждани Галина Николова (38 г.), Стоян Стоянов (27 г.), Цветка Тодорова (52 г.), Гюнеш Али (33 г.) и Патриция Панева (26 г.) са направи самопризнания за извършването на престъпления, свързани с измами и пране на пари.

Прокурорът Бен Рийд описва разследването като „сложно и предизвикателно“, защото е изисквало ефективното взаимодействие между властите на Обединеното кралство и международните партньори в България и агенцията на Европейския съюз за борба с престъпността Евроджъст.

“Това е най-голямото дело за измама със социални помощи, завеждано някога в съдилищата в Англия и Уелс“, каза той.

“В продължение на няколко години обвиняемите са участвали в заговор за извършат измама в огромен срещу системата за  универсален кредит (социалните помощи), което е струвало на данъкоплатците повече от £50 милиона“, разказва прокурорът.

Депутатката Мел Страйд, която е държавен секретар на Министерството на труда и пенсиите, казва, че е безкрайно горда от работата на следователите  за разбиването на тази организирана престъпна група.

“Посланието ми е просто – ако извършвате измама с облаги, вие мамите данъкоплатеца и ние ще ви хванем“, казва Страйд.

Бандата е действала в продължение на четири години и половина, между октомври 2016 г. и май 2021 година, когато заподозрените са арестувани за първи път.

След като е освободен от арестна, един от петимата обвиняеми - Али, е избягал обратно в България. През февруари миналата година след съвместна работа с българските власти, той е екстрадиран обратно във Великобритания, за да се изправи пред правосъдието.И петимата обвиняеми ще се явят за произнасяне на присъдите си в Wood Green Crown Court през май.