Петък, 03 Май 2024
           
Бизнес

Консорциум с участието на Лукойл купува руския Google за $5,2 милиарда, плаща в юани

   
Консорциум с участието на Лукойл купува руския Google за $5,2 милиарда, плаща в юани

Листната на Nasdaq технологична компания Yandex NV заяви в понеделник, че е договорила сделка за парични средства и акции на стойност 475 милиарда рубли (5,21 милиарда долара) за продажба на своите руски активи на консорциум от руски инвеститори, включително фонд в крайна сметка собственост на частния петролен гигант Лукойл.

Често наричана "руският Google", технологичната фирма Yandex разработи водещи онлайн услуги, включително търсене, реклама и организиране на превози, и беше една от малкото руски компании с потенциал да се превърне в глобален бизнес, докато Москва не нахлу в Украйна през февруари 2022 г., пише Reuters.

Сделката би накарала най-големия технологичен играч в страната да попадне изцяло под руска собственост, циментирайки отдалечаването на Yandex от западните технологични среди, които някога е ухажвал, коментира агенцията.

Yandex и Кремъл са били ангажирани в преговори от около 18 месеца, за да се опитат да отделят руския бизнес на Yandex от неговата холандска компания майка Yandex NV.

Продажната цена отразява "задължителна отстъпка от поне 50% спрямо "справедливата стойност", каза Yandex NV. Правителството на Русия трябва да одобри сделки, включващи продажба на чуждестранни активи, и изисква отстъпка от най-малко 50%.

За целта на сделката пазарната капитализация на Yandex беше изчислена на 10,2 милиарда долара, въз основа на тримесечна среднопретеглена стойност за акциите на Yandex на Московската борса. В края на 2021 г., преди нахлуването на Русия, пазарната капитализация на Yandex беше доближила 30 милиарда долара.

Почти 88% от структурата на собственост на Yandex в момента е свободно търгувана, има много западни фондове сред нейните акционери.

От Yandex NV казаха, че сделката ще включва паричен еквивалент от най-малко 230 милиарда рубли и до около 176 милиона акции на Yandex NV клас A.

"Паричното възнаграждение ще бъде изплатено в китайски юани (CNH) извън Русия", се казва в изявление на Yandex NV.

Купувачът Consortium.First е новосформиран инвестиционен фонд, управляван от синдика Солид Мениджмънт. Консорциумът се ръководи от членове на висшия мениджърски екип на Yandex в Русия и се подкрепя от четирима финансови инвеститори, включително Argonaut, инвестиционен фонд, в крайна сметка собственост на Lukoil.

Три други компании - Infinity Management, IT.Elaboration и Meridian-Servis - собственост съответно на Александър Чачава, Павел Прас и Александър Рязанов, също са сред купувачите, казаха от Yandex NV.

Yandex NV изясни, че нито един член на консорциума не е под санкции на САЩ, ЕС, Обединеното кралство или Швейцария. Това изискване е изключило много други потенциални руски купувачи, казаха преди това източници на Reuters.

Продажбата, след като получи одобрение от регулаторните органи и акционерите, трябва да бъде завършена на два етапа, първият от които се очаква да приключи през първата половина на 2024 г., като вторият етап следва в рамките на седем седмици.

Yandex NV планира да делистне своите акции от клас А от Московската борса, което се очаква, след като Yandex получи нова публична регистрация.

Джон Бойнтън, председател на борда на директорите на Yandex NV, каза, че екипът е намерил възможно най-доброто решение за своите акционери и потребители при "извънредни обстоятелства".

Yandex NV ще запази портфолио от четири технологични бизнеса в ранен етап в секторите на облака, решенията за данни, автономното шофиране и образователните технологии. Освен това ще запази център за данни във Финландия, както и "основния актив на интелектуална собственост" от 1300 служители и преходни лицензи до края 2024 година.