Петък, 03 Май 2024
           
Бизнес

ЕК затяга икономическата сигурност с едно наум за Китай

   
ЕК затяга икономическата сигурност с едно наум за Китай

Европейската комисия ще изложи планове в сряда за укрепване на икономическата сигурност на Европейския съюз чрез по-строг контрол върху чуждестранните инвестиции и по-строг контрол върху износа и изтичането на технологии към конкуренти като Китай, предава Ройтерс.

Изпълнителната власт на ЕС ще представи широк документ за дебат заедно с предложен нов закон, който ще изисква всички страни от ЕС да проверяват и евентуално да блокират чуждестранните инвестиции в блока, за да определят дали представляват риск за сигурността.

Комисията ще очертае идеите си за това как по-добре да координира контрола върху износа, особено за продукти, които биха могли да имат военни приложения, и по-строг контрол върху това кой може да участва и да има достъп до изследвания в ключови технологии.

ЕК също така ще настоява за нови мерки, които биха ограничили изтичането на чувствителни технологии към дестинации или държави, които "пораждат безпокойство".

В плановете няма да се споменава никоя страна, но ЕС подчерта работата с "надеждни партньори" и "намаляването на риска", политиката на блока за намаляване на икономическата зависимост от Китай, който доминира в зелените технологии и ключовия минерален добив и и към който блокът се отнася с повече подозрения поради близките му връзки с Русия.

Въвеждането на повече мерки в целия ЕС ще се окаже трудно, тъй като контролът върху износа и инвестициите са компетенции, които се регулират на национално ниво. Налице е обаче нарастващо разбиране, че блокът трябва да комбинира икономическата си тежест, за да се конкурира с Китай и Съединените щати.

"Това е горещ картоф, който може да отнеме известно време, за да продължим напред. Прилагането ще бъде трудно... но има нова геополитическа реалност", каза дипломат от ЕС.

Изпълнителната власт на ЕС започна дебат за икономическата сигурност на Европейския съюз през юни, като каза, че пандемията от COVID-19, нахлуването на Русия в Украйна, кибератаките и инфраструктурните атаки и повишеното геополитическо напрежение са разкрили множество нови рискове.

Част от стратегията включва укрепване на конкурентоспособността на ЕС, диверсификация на доставките и пазарите за износ, стимулиране на изследванията и инвестициите в модерни полупроводници, квантови изчисления и биотехнологии и по-близки партньорства със съюзниците. 


Анкета

За кого/как ще гласувате на предсрочните парламентарни избори на 9 юни?


Резултати