Събота, 27 Юли 2024
           
Бизнес

Samsung Galaxy Z Fold5 - мощен компютър, който се побира в джоба

   

  Samsung

Преди години сгъваемите телефони бяха нещо обичайно. Навлизането на смартфоните с техните все по-големи екрани обаче елиминира за известно време този клас устройства, но удобството им не бе забравено...

Samsung Galaxy Z Fold5 - мощен компютър, който се побира в джоба

Развитието на технологиите и най-вече появата на гъвкави OLED дисплеи позволи възраждането на този форм фактор, като сред лидерите в този сегмент несъмнено е Samsung Electronics. Първият модел Galaxy Fold на компанията видя бял свят през 2019 г., а през следващите години детските болести бяха забравени, а предизвикателствата - преодолени. В момента корейците предлагат два вече улегнали модела със сгъваеми дисплеи, насочени към различни потребителски групи и покриващи различни ценови сегменти.

През юли 2023 г. Samsung представи най-новите устройства от серията - Galaxy Z Flip5 и Galaxy Z Fold5. Първият може да се определи като компактен смартфон, който се прегъва по хоризонталата и потребителят получава значително по-удобно за носене и побиращо се в повече джобове устройство. И въпреки малкия си размер телефонът предлага пълноценен 6.7-инчов екран.

По-големият модел се прегъва по вертикалата, като основният му екран е с диагонал 7.6 инча и е почти квадратен (всъщност с отношение на страните е 22.6:18). В резултат потребителят получава в ръцете си на практика сгъваем компактен таблет - вероятно най-удобното джобно устройство, което може да се използва за работа.

Samsung Galaxy Z Fold5 - мощен компютър, който се побира в джоба

Работа на смартфона - мисията е възможна

Основният спиращ фактор пред възможността да отметнете малко от офисната работа от обикновен смартфон в движение, разбира се, е екранът. Типичният правоъгълен смартфон екран е подходящ за гледане на клипчета или сърфиране в мрежата, но на него надали човек може да направи нещо повече от това да напише някой кратък мейл...

При Galaxy Z Fold5 вътрешният екран е съпоставим по размер с този на два смартфона, поставени един до друг. Така потребителят получава не просто по-голям дисплей, но и по-практичен такъв за редактиране на таблици, сравняване на документи или участие в срещи с паралелно водене на записки.

С горните няколко примера надали може да се изчерпят всички потенциални задачи, но общият мотив е ясен - основното предимство на големия и квадратен екран е възможността за реализиране на истинска многозадачност.

Режимът Multi Window предлага множество опции за "моделиране" на екрана според конкретната дейност. Можете например да заредите едновременно таблица и текстов документ, да гледате видео и снимки от галерията или да отворите пощата си, очаквайки важния мейл от колега, четейки междувременно последните новини.

Samsung Galaxy Z Fold5 - мощен компютър, който се побира в джоба

Отворените прозорци могат да се местят и подреждат, могат да се придърпват приложения от лентата със задачи (Taskbar) и да се разполагат на екрана чрез функцията drag & drop. Операционната система позволява едновременно ползване на до 4 различни приложения и да се променя размерът им спрямо избрания изглед - Standard Views, като на стандартен смартфон, или Multi View - изглед с комфорт на "десктоп".

Сравненията с компютър не са случайни. Хардуерът на смартфона позволява спокойна паралелна работа на няколко приложения. С функцията App Split View потребителският интерфейс предлага интуитивни взаимодействия като на компютър благодарение на големия дисплей.

Тази възможност е особено удобна при виртуални срещи, например с популярния комуникатор Google Meet. Брейнсторминг сесиите на телефона са напълно постижими - можете да отворите още няколко прозореца с документи или уеб браузър или да споделяте екрана си, така че да покажете нагледно на колегите какви са вашите идеи по конкретната задача.

Samsung Galaxy Z Fold5 - мощен компютър, който се побира в джоба
По-лесно и удобно със стилуса S Pen

Функционалността на Galaxy Z Fold5 може да бъде разширена осезаемо чрез стилуса S Pen Fold Edition. Донякъде минус е, че за разлика от устройствата от Note серията на Samsung тук писалката не се прибира в корпуса. Затова пък компанията е разработила специален калъф, в който можете да приберете и съхранявате S Pen.

Със стилуса можете да скицирате или запишете идеите си, когато и където ви споходи вдъхновението. Създавайте преки пътища за любимите си действия, за да пестите време. С едно натискане на бутона на S Pen или просто задържане на писалката над екрана и натискане на бутона отстрани получавате достъп до функции като Smart Select, Screen Write, Live Message и други.

Стилусът улеснява неимоверно воденето на бележки. Можете да записвате, оформяте и споделяте идеите си с популярното приложение GoodNotes. Това обаче далеч не е всичко. S Pen е мултифункционален инструмент, с помощта на който може например да изрязвате предмети от изображения, след което да ги премествате в друго приложение, за да го споделите с колеги или приятели, или да ги добавите в документ.

Samsung Galaxy Z Fold5 - мощен компютър, който се побира в джоба

По-добри селфита с основната камера

За свободното време големият вътрешен дисплей също е особено полезен. На него може много по-качествено да обработвате току-що направените снимки на някоя забележителност. Игрите също ще са по-завладяващи на 7.6-инчов таблет

Новият Galaxy Z Fold5 осезаемо превъзхожда миналогодишния модел. Пантата, осигуряваща сгъването на устройството, е с по-малко механични части и позволява по-плътно "затваряне" на двете половини. Както и при предходните поколения, на външната лява страна на устройството е разположен външен екран, чрез който можете да използвате устройството, докато е затворен, тоест с големината на обикновен смартфон.

Samsung Galaxy Z Fold5 - мощен компютър, който се побира в джоба

Ценна за някои потребители е една нова възможност, която в момента се предлага на практика само при сгъваемите устройства - да използвате задната камера за селфита. Всички знаем, че задната камера снима по-добре от тази, предназначена за видеоразговори, разположена до или зад екрана, какъвто е случаят с тази на вътрешния екран. Сгъваемите устройства на Samsung, при които камерите дават възможност да изразите себе си - просто разгънете смартфона и прехвърлете изображението на външния дисплей. Може да усъвършенствате и груповите снимки с приятели чрез ултраширокоъгълната камера

И накрая - сгъваемите смартфони са уникална продуктова категория, чиито форм фактор идва с уникален набор от предимства за потребителите. Вертикално прегъващите се устройства предлагат значителен потенциал, който може да ги превърне в особено удачен работен инструмент, който може в даден момент дори да замени лаптопа. Предимство в тази насока за Samsung е поддръжката на стилуса S Pen, който допълнително увеличава вашата производителност.

Samsung Galaxy Z Fold5 - мощен компютър, който се побира в джоба
 

Анкета

Кой ще спечели евро 2024?


Резултати