Вторник, 18 Юни 2024
           
Бизнес

Централните банки са на ръба на лихвените проценти, но битката с инфлацията не е приключила

   
Централните банки са на ръба на лихвените проценти, но битката с инфлацията не е приключила

Централните банки на някои от най-големите икономики в света вече са достигнали или са на прага на достигане на най-високото ниво на лихвените проценти. Миналата седмица Европейската централна банка(ЕЦБ) сигнализира, че според нейния Управителен съвет лихвените проценти може би са достигнали тази граница, пише МЕНИДЖЪР

След продължително обсъждане на актуализираните си прогнози за инфлацията и икономическия растеж и какво трябва да означават те за паричната политика, ЕЦБ повиши основния си лихвен процент до рекордно високите 4%. Макар че съпътстващото я изявление в никакъв случай не изключва напълно по-нататъшни повишения, в него се казва, че ставките са на равнища, които, ако "се поддържат достатъчно дълго време, ще допринесат съществено за своевременното връщане на инфлацията към целевото равнище".

Перспективите за инфлацията остават мрачни 

Краткосрочните перспективи за инфлацията остават мрачни и ще засегнат сериозно домакинствата. Макроикономическите прогнози на служителите на ЕЦБ за еврозоната сега предвиждат средна инфлация от 5,6% през тази година (при предишна прогноза от 5,4%) и 3,2% през следващата година (при предишна прогноза от 3%).

 

Но прогнозата за 2025 г. - един от най-внимателно наблюдаваните показатели, измерващ средносрочните перспективи - беше понижена от 2,2% на 2,1%.

Сега дискусиите ще се насочат към това колко дълго лихвите ще се задържат на сегашното ниво, заявиха икономисти, включително Холгер Шмидинг от "Беренберг", след обявяването на резултатите.

Спирането на повишаването на лихвените проценти сега би било правилното решение от страна на ЕЦБ, казва стратегът.

Спирането на повишаването на лихвените проценти сега би било правилно решение от страна на ЕЦБ: стратег
Анализаторите на Deutsche Bank заявиха, че не виждат намаления преди септември 2024 г., което предполага 12-месечна пауза на ниво от 4%.

 

Предизвикателствата пред това обаче остават, като едно от тях е перспективата за значително по-високи цени на петрола. Фючърсите върху суровия петрол наскоро се повишиха до 10-месечен връх, което може да повлияе върху разходите за стоки и инфлационните очаквания както в Европа, така и в САЩ.

Рафаел Туин, ръководител на отдел "Стратегии на капиталовите пазари" в Tikehau Capital, заяви, че въпреки консенсуса около края на цикъла на повишаване на инфлацията от страна на ЕЦБ "остава възможен алтернативен и по-малко оптимистичен сценарий: инфлацията е изненадващо силна и устойчива и изглежда е структурна".

"Неотдавнашните дезинфлационни фактори (цените на стоките и суровините) изглежда се изчерпват ... Съществува риск при липса на по-убедителна тенденция към понижаване на цените ЕЦБ да сметне битката си с инфлацията за незавършена, като на хоризонта се очертава риск от по-нататъшни повишения на лихвените проценти. В това отношение развитието на макроикономическите данни през следващите седмици ще бъде решаващо," заяви Рафаел Туин.

 Федералният резерв даде сигнали за ново повишение на ливите

Председателят на Федералния резерв(Фед) на САЩ Джером Пауъл даде ясно да се разбере миналия месец, че по-нататъшни повишения са на дневен ред, а централната банка е дълбоко загрижена за това, че инфлацията може да изпита ново ускорение, ако финансовите условия се облекчат.

В прогнозата си от юни, която вероятно ще бъде преразгледана в актуализирана прогноза тази седмица, тя не виждаше инфлацията да достигне 2,1% до 2025 г.

Месечните данни показват продължаващ натиск върху цените. През август индексът на потребителските цени се повиши с най-бързия си месечен темп за тази година, главно поради цените на енергията, и достигна 3,7% на годишна база. Базисната инфлация възлезе на 0,3% на месечна база и 4,3% на годишна база, докато инфлацията на цените на производител отбеляза най-големия месечен ръст от юни 2022 г. насам.

Пазарите обаче са почти сигурни, че Федералният резерв на САЩ ще задържи лихвените проценти стабилни през септември, и са разделени по въпроса дали ще има още едно повишение през тази година. В анкета на Ройтерс, проведена сред икономисти, 20% очакват поне едно повишение.

"Предвид сравнително силните икономически данни и лепкавата инфлация, [Фед] ще запази ястребовата си нагласа", заявиха икономисти от J. Safra Sarasin в бележка, цитирани от CNBC.

Федералният комитет по операциите на открития пазар "вероятно ще остави в актуализирания си точков график окончателно повишение до края на годината, въпреки че не смятаме, че в крайна сметка ще го осъществи". Точковият график се отнася до прогнозите за лихвените проценти, публикувани на тримесечие от анализаторите на Федералния резерв.

Пазарите продължават да очакват намаляване на лихвите на Фед през следващата година, макар че според някои това може да е преждевременно. В същата анкета на Ройтерс 28 икономисти очакваха първото намаление през първото тримесечие, докато 33-ма го поставиха през второто, припомня CNBC.


Анкета

За кого/как ще гласувате на предсрочните парламентарни избори на 9 юни?


Резултати