Понеделник, 17 Юни 2024
           
Бизнес

Най-големият имотен пазар в света е на ръба на колапс

   
Най-големият имотен пазар в света е на ръба на колапс

Купувачите на жилища в Китай намаляват бавно, но сигурно. Това показват данни на централната банка на страната, въпреки намаленията на цените и стимулите на най-големия пазар на жилища в света, който продължава да се срива. Междувременно строителните предприемачи в Китай започват да се сриват - гигантът за недвижими имоти Wanda Group влезе в заглавията тази седмица, след като стойността на доларовите му облигации се срина, пише ZeroHedge.

В началото на 2023 г. местната власт в цялата страна въведе политики за спасяване на пропадащия сектор на недвижимите имоти. Всичко изглеждаше наред и дори започна кратко възстановяване според изследователския институт за недвижими имоти China Index Academy. До края на април ипотечният процент за купувачите на първо жилище в над 40 града беше понижен до под 4 процента.

Въпреки това продажбите през април не оправдаха очакванията на анализаторите.

Според статистика за април 2023 г., публикувана от централната банка на Китай, ипотеките са намалели с 241,1 милиарда юана (33,8 милиарда долара) през април. Средносрочните и дългосрочните заеми за домакинствата- предимно ипотеки, са намалели със 115,6 милиарда юана (16,2 милиарда долара), а краткосрочните ипотеки са намалели със 125,5 милиарда юана (17,6 милиарда долара).

Продажбите на на вторичния пазар в най-големите градове на Китай показват двуцифрен спад през април. Пекин е в тази статистика със спад от 37,3 на сто, следван от Хангжу с 32,7%, Шанхай с 26,71%; Нандзин - 13 на сто. Най-лошият спад беше в префектура Хъфей, където имаше срив от 40 процента.

Това принуди предприемачите да намалят цените, но и това не става току така в Китай. Двама предприемачи на недвижими имоти в окръг Куншан бяха наказани от китайските регулатори за намаляване на цените, защото "нарушават нормалния ред на пазара на недвижими имоти и причиняват социална нестабилност".

Китай е най-големият пазар на жилища в света

По оценки от "Доклада за стойността на жилищния пазар в Китай за 2021 г." на икономиста Рен Зепинг, стойността на жилищния пазар в страната е била 62,6 трилиона долара през 2020 г., докато в Съединените щати е 33,6 трилиона долара; 10,8 трилиона долара в Япония и 31,5 трилиона долара в Обединеното кралство, Франция и Германия взери заедно.

Според "China Wealth Report 2022" пазарната стойност на жилищния пазар в Китай е достигнала 73,8 трилиона долара през 2021 г. Това представлява 17,9% увеличение на общата пазарна стойност на годишна база (2020 г.).

В много градове се наблюдава огромно увеличение на броя на обявите за продажба на недвижими на вторичния пазар.

Рискът ще бъде прехвърлен към банките

"Последиците от срива на пазара на недвижимите имоти и неизпълнението на жилищните ипотеки в крайна сметка ще бъдат прехвърлени на банките", обяснява китайският финансист Фанг Ци пред The ​​Epoch Times.

Според него за банките има два риска, свързани с жилищните ипотеки. И двете ситуации носят загуби и директно отслабват активите на банките. Едната е когато собствениците на жилища просрочват плащанията по ипотеката, заради продължаващият бойкот, като много собственици на жилища отказват да извършват плащания по недовършени жилища. New York Times изчислява, че бойкотът може да засегне до 4 процента от непогасените ипотеки (от август 2022 г. )

Вторият риск е, когато собствениците на жилища изплащат ипотеките си рано, както правят много китайски собственици на жилища. Те използват лични спестявания или теглят евтини заеми по програми за стимулиране, предназначени за големи потребителски покупки или за започване на нов бизнес.

Анализаторите изчисляват, че близо 700 милиарда долара ипотеки са били предплатени от началото на 2022 г., когато банките започнаха да намаляват лихвените проценти по заемите.

Като се има предвид ситуацията сега, в която потребителите са много предпазливи относно разходите, това всъщност е лоша новина за банките. Те не само губят пари от съществуващи ипотеки, но има и недостиг на нови заеми за финансиране.

И строителните предприемачи усещат напрежението. Китайският гигант за недвижими имоти KWG Property заяви, че не е изплатил 31 милиона долара главница, дължима към 28 април.

В края на април Fitch Ratings постави един от най-старите и големи гиганти в областта на недвижимите имоти в Китай Wanda Commercial и Wanda Commercial Properties (Хонконг) в своя списък за наблюдение.


Анкета

За кого/как ще гласувате на предсрочните парламентарни избори на 9 юни?


Резултати