Петък, 19 Юли 2024
           
Бизнес

Европейски съд анулира спасителната Covid програма на Lufthansa за 6 млрд. евро

   


В сряда Общият съд на ЕС анулира решението на Европейската комисия да позволи на Германия да предостави на самолетния авиопревозвач Lufthansa спасителен финансов пакет от 6 млрд. евро през юни 2020 г., пише БНР.

Общият съд на ЕС е съставна част на Съда на Европейския съюз. Седалището му се намира в Люксембург и е създадено през 1989 г.

Много европейски превозвачи получиха държавна помощ по време на пандемията от коронавирус, за да преодолеят финансовите си проблеми, предизвикани от въведените Covid локдауни, което наруши пътуванията със самолет по целия свят.

Днешното постановление на съда дойде, след като решението за подкрепа на Lufthansa беше оспорено от други самолетни компании като Ryanair и Condor, които цитираха нарушения на правилата за конкуренция.

"Общият съд на ЕС анулира решението на Комисията да одобри рекапитализацията за 6 млрд. евро на Lufthansa от страна на Германия, в контекста на пандемията от Covid-19“, отбелязва в днешното си решение съдът, обяснявайки, че ЕК е "допуснала няколко грешки и по-специално, като се има предвид, че Lufthansa не успя да получи финансиране от пазарите за всичките си нужди".

Европейската комисия все още може да обжалва днешното постановление пред Съда на Европейския съюз


Анкета

Кой ще спечели евро 2024?


Резултати