Понеделник, 04 Мар 2024
           
Бизнес

Лукойл продава нефтопреработвателния си завод в Италия на Джи О Ай Енерджи

  09.01.2023 19:52  
Лукойл продава нефтопреработвателния си завод в Италия на Джи О Ай Енерджи

Руската компания "Лукойл" е сключила споразумение за продажба на нефтопреработвателния си завод в Италия ISAB на "Джи О Ай Енерджи" (G.O.I. Energy), която има партньорство с търговеца "Трафигура" (Trafigura), съобщи сегашният собственик на рафинерията. Очаква с есделката ба дъбед приключена до края на март, mediapool.bg

"Лукойл" съобщава, че "Литаско" (LitascoS.A.), 100% дъщерно дружество на групата "Лукойл" и "Джи О Ай Енерджи" постигнаха споразумение за продажба на ISAB S.r.L. За приключването на сделката е необходимо изпълнението на отлагателни условия, изискващи съгласуване от страна на регулаторите, включително на правителството на Италия", посочва се в информацията на руската компания.

Собствеността на ISAB включва голям нефтохимически комплакс, в който влиза рафинерия, съоръжение за газификация и електростанция.

"За осигуряване на ефективната работа на комплекса след придобиването на активите "Джи О Ай" е сформирал партньорство с "Трафигура", един от най-големите международин търговци на нефт и нефтопродукти. Той ще осигури непрекъснати доставки на суровина за рафинерията, както и реализацията на продукцията и необходимото ниво на работния капитал", допълва се в съобщението.

Рафинерията в Сицилия покрива над 20 процента от потреблението на автомобилин горива в Италия, преработвайки руски суров петрол Уралс. Властите в Италия се опасяваха от закриване на предприятието заради влизането в сила на ембаргото на ЕС сруще вноса на руски петрол .

G.O.I. Energy е енергийното подразделение на фонда "Аргус Ню Енерджи" (Argus New Energy Fund), който има опит в управлението на всички видове активи. Има и контролен пакет в Bazan Group, една от най-големите енергийни компании в Израел, която притежава най-големите нефтопреработвателни комплекси.


Анкета

Чакате ли ротацията на правителството?


Резултати