Четвъртък, 01 Юни 2023
           
Бизнес

OLX отчита над 100% увеличение на цените на имотите

  23.09.2022 12:43  
OLX отчита над 100% увеличение на цените на имотите

Най-голямата платформа за онлайн търговия OLX отчете увеличение на цените на недвижимото имущество с над 100% през месец август тази година спрямо същия период за 2021 г. Увеличението на средната цена на имотите с цел наем е 121%, а на тези цел продажба – 6%. По-високата средна цена е в корелация с повишеното търсене спрямо данните от миналата година. Общото завишение на средните цени на предлаганото в платформата недвижимо имущество от януари до август 2021 г. спрямо същия период за тази година е 15,25%.

С всяка следваща година се наблюдава и увеличение на средната цена в категория „Електроника“, което е в размер от 6,62%. Ръстът на цените на домакинските уреди за периода август 2021 г. спрямо август 2022 г. като хладилници и фурни е с над 30%, а лаптопи, телефони и телевизори бележат спад. 

„Когато става въпрос за категория „Електроника“, не виждаме връзка между средната цена и търсенето и предлагането. Пиковете в средната цена се случват в месеци със средно търсене и предлагане. При хладилниците най-големият скок е в период със средно търсене и предлагане, докато при фурните увеличението за последните три месеца кореспондира с тяхното повишение.“ – коментира Павлин Даскалов, Маркетингови операции в OLX.

По отношение на автомобилната категория – за месец август средните цени на предлаганите в платформата гуми отчитат ръст от 22%, а тези на джанти – от 42,5%. Първият голям скок е през март2022 г., като той е свързан с увеличеното сезоннотърсене и предлагане. Въпреки това се наблюдава тенденция за спад на цените в категория „Автомобили, каравани и лодки“ от 81%, докато търсенето е на почти същите нива спрямо миналата година. Има лек спад в предлагането, но това се дължи на намаления внос и по-малкото сделки с коли. Понижение има и при автомобилните части и аксесоари – в размер от 67%, като отново търсенето е на почти същите нива спрямо миналата година. 

За OLX:

OLX България достига до над 60% от потребителите на интернет в България и е част от OLX Group, която развива платформи за онлайн обяви в над 40 държави. Уникалните потребители на OLX в България са над 2,7 милиона, които генерират около 7 000 продажби дневно. На глобално ниво в групата работят 4 000 души в 25 офиса на 5 континента. Основна мисия на компанията е да подобрява живота на потребителите си, като ги свързва за взаимно изгодни сделки онлайн. На глобално ниво в OLX се публикуват над 54 милиона обяви всеки месец, има над 1,9 милиарда посещения на платформите на компанията. Всяка секунда се публикуват обяви за 3 жилища, 4 модни артикула, 2 автомобила и 2 телефона.


Анкета

Какво правителство предпочитате?


Резултати