Вторник, 17 Май 2022
           
Бизнес

„Клубът на богатите“ покани България да започне официални преговори за членство

  26.01.2022 09:00  
„Клубът на богатите“ покани България да започне официални преговори за членство
Генералният секретар на ОИСР Матиас Корман обяви, че кандидатките могат да ползват преговорния процес за необходимите реформи.
  ЕРА/БГНЕС

Дългоочакваната от България покана за стартиране на официални преговори за членство в авторитетната "Организация за икономическо сътрудничество и развитие" (по-известна като "клуба на богатите") вече е факт. През нощта срещу сряда ОИСР обяви, че отваря разговорите за присъединяване с 6-те кандидат-членки - Аржентина, Бразилия, България, Хърватия, Перу и Румъния. За пръв път България официално изяви желание за членство в международната организация през 2007 г., а добър сигнал бе получен по време на годишната среща на Съвета на ОИСР в Париж през есента на 2021 г.

В момента в организацията членуват 38 държави, които са предимно страни с високи доходи, много висок индекс на човешко развитие и се считат за развити държави.

Поканата към България идва след години преговори и дипломатически усилия. Това бе сред основните външнополитически приоритети на страната през последните години, а предишното редовно правителство финансира дори специален план за целта. ОИСР изтъква, че кандидатурите на 6-те държави са внимателно проучени и е оценен техният напредък в последните години.

Оттук нататък всяка от държавите трябва да препотвърди желанието си за членство, както и готовността си да се придържа към ценностите на организацията за свобода, демокрация, върховенство на закона, закрила на правата на човека, както и към отворена, конкурентоспособна прозрачна пазарна икономика.

Генералният секретар на ОИСР Матиас Корман коментира, че държавите-кандидатки могат да ползват процеса за извършването на допълнителни реформи за доброто на техните народи.

Добрата новина за България в социалните мрежи коментира служебният вицепремиер Атанас Пеканов, който заяви, че е изключително щастлив от поканата. 

Оттук нататък предстои България да отговори на поканата на ОИСР и след това да бъде изготвена и приета от Съвета на организацията индивидуална пътна карта, която ще изясни условията и сроковете в предприсъединителния процес. Той ще включва задълбочена оценка от около 20 технически комитета, които трябва да изяснят дали държавите-кандидатски спазват стандартите, политиките и практиките на ОИСР.

Ще има нужда от редица законодателни промени и реформи, особено в сферата на търговията и инвестициите, държавното управление, борбата с корупцията, ефективната защита на околната среда и действията срещу климатичните промени.

Няма краен срок за завършване на преговорния процес. Резултатът и графикът за това ще зависят от съответната държава и нейната способност да отговори на стандартите на ОИСР.

След като техническите комитети направят прегледите си, крайното решение за приемане на страната в ОИСР трябва да бъде взето с единодушие на всички държави членки в Съвета на ОИСР.


Анкета

Трябва ли да забраним вноса на руски петрол и газ?


Резултати