Сряда, 29 Май 2024
           
Бизнес

Жилищните площи достигнаха почти 4,1 милиона кв. м през 2021 г.

   
Жилищните площи достигнаха почти 4,1 милиона кв. м през 2021 г.

Днес беше открит най-големият форум за индустрията на недвижими имоти, инвестиции и иновации в България - Forum Real (www.forum-real.com)

33 279 посетители слушат и присъстват онлайн на Форума с над 150 лектори - лидерите на индустрията в България.

Стартиралото строителство в България през първите десет месеца на 2021 г. е 5 793 844 кв. м или ръст от 22,57% спрямо същия период на 2020 година. Жилищните площи, които са започнати достигат до 4 084 650 m2 или с 48,86% повече от януари-октомвир 2020.

Ние сме в пик и живеем във време на световен икономически бум.

По време на официалното откриване д-р Пламен Русев, основател на Националния Регистър за Строителство и Реконструкция в България (shorturl.at/afjGJ) сподели някои важни цифри за индустрията.

Индустрията очаква през 2022 цените на имотите да са покачат между 10% и 20%. Някой експерти споделиха очаквания и за до 50% ръст.

Ковид-19 ускори трансформацията в сектор строителство. Всички участници се стремят да обърнат парите в материя, но какво ще стане, ако цената продължи много нагоре!?

Световната икономика показва изключителна динамика. Обемът на сделките в България достига ръст от 39%, а тези в София - 45%

В същото време София е едва на 7-мо място по цени на имотите в Източна Европа

В България обаче растежът протича бавно, едва 2,7% ръст на икономиката до момента през 2021 г. До края на годината ще очаква да стигне 3%. В същото време всички страни в Централна и Източна Европа бележат увеличение от 5-7%

Също така икономиката преживява няколко тежки момента, като спада при инфраструктурното строителство, което частично се компенсира от изграждането на жилища, складови и търговски сгради.

Ипотечното кредитиране ще се ускори до 7%. В същото време обема на ипотечните кредити е 1,5% от обема на БВП. За сравнение през 2006-2008 са 3% от БВП.

Очакванията са че лихвите ще се увеличат.

Търсенето на жилищни имоти се ускори последните 2 години. Инфлацията ще увеличи цените. Липсва алтернатива на сигурни инвестиции, това е катализатор за увеличаване на търсенето на жилища.

Жилищата са стока от първа необходимост. Алтернативите са три: или купуваш жилище или наема, или живееш на улицата.

Има натрупан огромен остарял жилищен фонд в София и големите градове, като всеки, който има възможност и натрупани средства, търси да купи ново строителство.

Страхът от инфлация, кара хората да търсят спасение на спестяванията си в покупка на жилища.

Балон на пазара на жилища няма!

Не се очакват големи ръстове на цените заради демографската криза, завършеният процес на урбанизация и наличието на регулатор.

Реалната инфлация е 27%

Средно от 2004 до 2019 има 7% годишно увеличение на цените на имотите.

Очаквайте новини от ден 2 на Форум Реал утре!

Утре в 9:30 започва вторият ден на Форум Реал с панел с най-актуалната информация и детайли за пазара, представяна от Петър Мастиков, главен анализатор на Националния Регистър за Ново Строителство и Реконструкции в България (www.bcc.bg).

 

 


Анкета

За кого/как ще гласувате на предсрочните парламентарни избори на 9 юни?


Резултати