Събота, 04 Дек 2021
           
Бизнес

Спорът за заведенията: Ако ваксината е безплатна, трябва и тестът да е безплатен

  19.10.2021 09:23  
Спорът за заведенията: Ако ваксината е безплатна, трябва и тестът да е безплатен

Има европейска покана за свободно движение и тестовете за коронавирус се заплащат от европейските средства, това не са пари на бюджета и не минават през данъкоплатците. Това заяви Ричард Алибегов, председател на БАЗ, пред БНТ, по повод въвеждането на зелен сертификат за влизане в заведенията. На този етап нямаме подкрепа от държавата - една част се заплаща от клиента, друга от собствениците на заведенията, поясни той. Зеленият сертификат се прилага само в България при 20% сертификация, в другите страни ваксинацията е над 60%, добави Алибегов.

Когато държавата налага мерки в извънредна епидемична ситуация - всички способи и тестове, по закон трябва да се поемат от нея. Ако въпросът е дали трябва да плащаме на едни хора да ходят на ресторант, това е неправилно, смята той.

Мария Петрова, адвокат по медицинско право, обясни юридическата гледна точка към идеята. Ако има 20% ваксинирани в България, какво се случва с останалите 80% - може да бъде ползван зелен сертификат, може да е при две алтернативи - отрицателен тест и антитела за преболедували. Ако във всеки един сектор приемем, че 20% са ваксинирани и ще ходят на работа със сертификат, какво правим с останалите 80%, тестовете са за чия сметка, пита адвокатът.

Преди да се предприема мярка, от юридическа гледна точка трябва да е пропорционална, да има алтернативи, да е практически възможна, поясни Петрова. Какво ще стане с 1000 студенти по медицина, с хората от транспорта, с учителите - трябва ли да блокираме държавата, възмути се юристът.

Мария Петрова коментира "задължителността на ваксината" като "уж либерална" По думите й, ако ваксината е безплатна, трябва и тестът да е безплатен, всичко останало е софт мярка на принуда, която е облечена под формата на алтернатива. "Това не е право", категорична е тя. Петрова коментира и идеята за задължителен зелен сертификат за учители: Ако има мярка задължителен зелен сертификат в училищата, ще има затворени училища и затворени болници, никой няма данни каква част от лекарите и учителите са ваксинирани. Според нея голяма част от лекарите не са ваксинирани.

Петрова даде за пример идеята социалните работници и лекари да се ваксинират, ако не - уволнение. На практика би се случил неплатен отпуск, а и имало много дела.

Алибегов заяви също, че няма как да се накарат хората да се ваксинират. Освен от мерките, бизнесът е ударен и от цените на тока, хотелиери и ресторантьори са притесни от зимата, има и фалити, съобщи председателят на БАЗ.

От своя страна Мария Минчева, зам.-председател на БСК, добави, че днес на протеста срещу драстичния скок на цената на тока ще се постави остро въпросът за цената, както и за увеличаване на разходите на потребителите за всичко. На правителството са предложени различни решения, каза Мария Минчева, сред тях краткосрочна мярка за 75% компенсации за всички небитови абонати на пазара. Тя съобщи, че вече има фалирали фирми, които питат как да се справят. В България няма законодателство, адаптивно към кризи, категорична е Минчева.

В протеста няма нищо политическо, той е на икономическа основа, обяви тя. В източната част на Европа има и по-високи цени на ток, макар и днес да има успокояване на пазара на ток във Франция и Германия, обясни Мария Минчева. До началото на следващата пролет - април се очаква цените да се успокоят, добави тя, но поиска и системен подход.