Събота, 13 Авг 2022
           
Бизнес

Лукойл Нефтохим отчете половин милиард загуба и обеща вече да печели

  15.07.2021 17:54  
Лукойл Нефтохим отчете половин милиард загуба и обеща вече да печели

Най-голямата петролна рафинерия у нас – "Лукойл Нефтохим Бургас" АД, обяви огромна финансова загуба за 2020 г. - 508 млн. лв. Това става ясно от годишния финансов отчет на дружеството, публикуван преди дни в Търговския регистър. В документа компанията обявява нов бизнес модел на работа, при който тя ще започне да работи на печалба. Освен това дружеството най-сетне по своя инициатива съобщава, че при две данъчни ревизии през 2016 и 2017 г. НАП му е увеличила данъчните резултати с 520 млн. лв. и това е записано в прословутите ревизионни актове, които агенцията отказваше да обяви публично години наред заради данъчна тайна.

От години "Лукойл Нефтохим Бургас" търпи критики, че на фона на приходи от милиарди левове за продължителни периоди от време работи на огромна загуба и не плаща корпоративен данък.

Този извод се потвърждава и за 2020 г., за която компанията отчита над половин милиард лева загуба. За последните 15-ина години дружеството се е представяло приблизително толкова лошо само през 2008 г. (загуба от 473 млн. лв.) и през 2014 г. (загуба от 532 млн. лв.). През 2016 г. и 2017 г. дружеството е отчело стабилна печалба – от съответно 120 и 304 млн. лв. През 2018 г. то се връща в червената територия – загуба от 250 млн. лв., а през 2019 г. тя намалява на 80 млн. лв.

Обяснението за грамадния отрицателен финансов резултат на дружеството през кризисната 2020 г. е в силно намалелите приходи заради пандемията от Covid-19 – спад от 6.3 млрд. лв. през 2019 г. на 2.9 млрд. лв. през 2020 г.

Според данъчни консултанти НАП следва да анализира огромната загуба за 2020 г., защото по закон тя ще бъде приспадана от финансовия резултат на дружеството в продължение на 5 години и дори то да излезе на печалба, отново може да не дължи данъци.

Между данъчната агенция и "Лукойл" тече дългогодишен спор за методиката на т. нар. трансферно ценообразуване, от което зависи финансовия резултат на дружеството. В тази връзка революционен пробив е, че във финансовия си отчет за 2020 г. "Лукойл Нефтохим" декларира, че започва да работи по нов бизнес модел, при който ще работи на печалба и в един момент (след като се амортизират загубите) ще започне реално да внася корпоративен данък.

По решение на групата "Лукойл" на 29 декември 2020 г. е сключен договор за работа на ишлеме (процесинг) с групата "Лукойл Бенелукс" Б. В. (Нидерландия), пише в отчета. Заплащането на услугата ще се осъществява по цена, формирана на база себестойност плюс надбавка, като целта е да се осигури "стабилен и постоянен положителен финансов резултат на дружеството при работа по новата бизнес схема".

От НАП също потвърдиха за промяната. Това става ясно от отговор на изпълнителния директор Румен Спецов по заявление за достъп до информация на Mediapool.

"НАП идентифицира продължителни периоди на счетоводни и данъчни загуби при дейността на "Лукойл Нефтохим Бургас" АД", пише в отговора на Румен Спецов. По думите му това се дължи на две групи фактори. Единият е конюнктурата на пазара на суров петрол и петролни продукти и случайни и извънредни елементи с временен характер. Втората обаче е моделът на работа на "Лукойл Нефтохим Бургас" АД и начинът на структуриране на операциите му с останалите дружества от групата "Лукойл".

"От страна на НАП са предприети контролни производства и активна комуникация с дружеството с оглед идентифициране и разрешаване на установените проблеми. В резултат на предприетите действия и доброто взаимодействие в момента тече процес по промяна на бизнес модела, прилаган от "Лукойл Нефтохим Бургас" АД в рамките на групата", посочва още Спецов.

В отчета на "ЛУКойл Нефтохим" компанията по своя инициатива обявява и тайна, за чието огласяване обществеността у нас се бори вече няколко години. Става дума за резултатите от двата прословути ревизионни акта на нефтената рафинерия от 2016 г. и 2017 г., многократно търсени безуспешно по Закона за достъп до обществена информация.

През 2016 и 2017 г. приключват данъчни ревизии на дружеството за периода 2009 – 2014 г. В резултат на проверките данъчните органи коригират в посока увеличение данъчните резултати на дружеството за ефекти от трансферно ценообразуване с обща стойност 519.5 млн. лв., посочва рафинерията. От компанията съобщават още, че до този момент не са оспорвали извършените от НАП корекции, което значи, че ги признават. На практика със сумата от 520 млн. лв. ще се намали отчетената през годините от компанията финансова загуба и не означава директно внасяне на пари в бюджета.

По време на едно от поредицата заседания на парламентарни комисии за сивия сектор при горивата през 2016 г. бившият шеф на "Лукойл Нефтохим" Валентин Златев изнесе конкретни данни какви данъци е плащала тя.

"Компанията е платила 31.444 млрд. лв. данъци от 2000 г. до 2016 г. От тази сума 10.84 млрд. лв. е ДДС, 18.99 млрд. лв. - акцизи, 403 млн. лв. осигуровки, 189 млн. лв. данък върху личните доходи, 156 млн. лв. данък "печалба" и общински данъци, 69.9 млн. лв. екотакси, 434 млн. лв. други данъци и такси и т. н.", каза през 2016 г. Златев. ДДС и акцизите обаче са данъци, които се плащат от крайния потребител. Така на практика се оказа, че за 16 години нефтопреработвателната компания е внесла едва 156 млн. лв. "данък печалба плюс общински данъци", което е нищожна сума за бизнес субект от такъв мащаб. Очакванията са с новата схема на работа на рафинерията тази статистика да се подобри.


Анкета

Да се явят ли заедно на предсрочни избори Продължаваме промяната и Демократична България?


Резултати