Понеделник, 10 Май 2021
           
Бизнес

Марияна Николова доволна, че няма нито един заразен турист с COVID-19 у нас

  27.04.2021 18:32  
Марияна Николова доволна, че няма нито един заразен турист с COVID-19 у нас

Вицепремиерът и министър на туризма в оставка Марияна Николова информира в телефонен разговор Елена Лисенкова, първи зам.-ръководител на Федералната агенция по туризъм на Русия, за възможностите за влизане на руски туристи у нас.

По нейни думи най-важната задача в момента е да бъде възстановен двустранният туристопоток, пострадал изключително много от глобалната пандемия.

Тя посочи, че днес на среща при премиера с участието на здравния министър професор са били обявени три възможности за влизане в България - ваксинационен сертификат, обхващащ всички признати от Световната здравна организация ваксини, включително и "Спутник V", с отрицателен PCR тест или с отрицателен антигенен тест, с документ за преболедуване през последните 6 месеца.

Вицепремиерът отчете голям напредък по отношение на ваксинирането на туристическия бранш. По думите ѝ нито един турист у нас - и български, и чуждестранен, не се е разболял от коронавирус от началото на пандемията, поради което е обнадеждена, че може да имаме безопасно лято.

Николова съобщи и че посолството ни в Москва организира среща на 29 април с всички акредитирани туроператори, работещи за дестинация България, на която своевременно ще бъдат информирани за изискванията за пътуване.

От своя страна Елена Лисенкова благодари, че именно Русия е първата страна, която България информира за начините на влизане на туристите. Много се радваме, че давате три възможности и сме сигурни, че това ще направи пътуванията от Русия към България безопасни, заяви тя и увери, че Русия е отворена за сътрудничество с България.